Крепост скара Вежди Рашидов с кюстендилския кмет

ВеждиКюстендилският кмет Петър Паунов и култур­ният министър Вежди Рашидов не могат да се раз­берат кой да къса билетите на възстановената антична крепост на хълма Хисарлъка. Бутафорията е направена вър­ху руини, останали от древна Пауталия, и днес над града се извисява огромна крепост с три бойни кули. Строителите са приключили зидарията още през февруари, но лента­та на съоръжението още не е срязана заради разправията между кмета Паунов и Вежди Рашидов.

България глобена с 133 млн. лева заради бутафории върху антики

Паунов иска кметството да къса билетите през следващите 10 години, но Вежди не дава. Експерти определят възстановката на античния паметник като поредния кич, но градската управа е убеде­на, че бутафорията, която се простира върху 3 хек­тара площ, ще привлича като магнит многобройни посетители, зажаднели за културен туризъм

Крепостната стена е на­правена по инициатива и с проект на общината, но е собственост на Министер­ството на културата. Пари­те – 6 милиона лева, са от европейската програма „Развитие на регионите“. Според Петър Паунов, след като кюстендилци са се грижили за руините в миналото, те трябва да се разпореждат с ново­построената крепост и в бъдеще. Как ще завърши разпрата, не е ясно, но засега дата за открива­нето на съоръжението все още няма.

Експерти са катего­рични, че крепостта на хълма Хисарлъка влиза идеално в списъка с кичозните възстановки които заляха цялата страна. Както стана ясно наскоро, Брюксел е кате­горично против подобни профански доизгражда­ния на археологически паметници, които вбесиха и професионалистите у нас. Зидарията в Кюстен­дил е по проект на арх. Юлий (Гърков, който е разписал и други подобни съоръжения, превърнали антични паметници в криво огледано на „Дисниленд“.

Няма съмнение, че подобни инициативи имат една-единствена цел – да се усвоят пари от евро­пейските фондове. Затова не е чудно, че новите кре­пости, които накацаха в различни градове, стават все по-мащабни.

Възстановката на античната крепост Цари Мали град край самоковското село Белчин баня беше първият такъв проект, кой­то вбеси специалистите. Той също се пръкна с 6 млн. лева, колкото струва и кюстендилската крепост. Инициативата за Цари Мали град беше на шефа на „Главболгарстрой“ Симеон Пешов, който е родом от Белчин баня, а неговата фирма построи мегаломанския „шедьовър“

Ако Брюксел реши да отреже България заради подобни достроявания на антични паметници, екс­перти изчисляват, че ще се наложи да връщаме милиони евро. Страната ни вече беше глобена по програмата „Регионално развитие“ – в двете оси за градско развитие и туризъм със 133 млн. лева. В дългия списък с коригираните пари са обекти като „Перперикон“, скандалният вход на пещерата „Леденика“ и всички други бутафорни съоръжения.

Скулпторът Вежди Ра­шидов обаче има друго разбиране. Преди време той обясни в характерния си стил: „Малко бутафория ще допринесе много за туризма“.

В-к „Уикенд“

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене