ЕКСКЛУЗИВНО! САМО В ТОП ПРЕСА! Бившият кмет на община Гърмен и бивш депутат от ДПС Ахмед Башев проговори пред югозападния таблоид: Минка Капитанова предаде и Марчево, и част от Огняново!

03

Едно интервю на

56

Веселин СТАМЕНОВ

 

 

Цяла седмица регионът на община Гърмен се тресе от скандали и протести заради факта, че ВИК – Благоевград, реши да спре минералната вода в чешмите на хората от селата Марчево и Огняново и да и пусне вместо нея студена от река Туфча, която е основен водоизточник за целият регион на община Гоце Делчев и част от община Гърмен. Аргументът на това спиране е становище на РЗИ – Благоевград, за наличието на арсен в минералната вода и това видно я прави вредна за консумация. Цяла седмица политици, общественици и обикновени граждани водят люти битки и дебати за истината около този случай. Кметицата на Гърмен, която по закон се разпорежда с водата, запази мълчание и уж тихо подкрепи протестиращите, но забрави да им спомене, че в нея е основната вина за случващото се. Типично в свой стил обаче тя обвини за пореден път бившия депутат и бившия й работодател като кмет на Гърмен – Ахмед Башев. Единствено Топ Преса се свърза с господин Башев, за да поиска и неговото становище по темата, от него получихме обещание да каже цялата истина за скандала със спирането на кранчето на минералната вода и заменянето и студена в къщите на Марчево и Огняново.

„От шест години насам минералната вода, извираща на територията на община Гърмен, е дадена на общините. Те са институцията, която може да се разпорежда с нея като собственик и това право им е дадено от държавата. С решение на общинския съвет в Гърмен, кметът на общината е упълномощен да дава разрешителни за ползване на минералната вода на хотели и частни домове, в това число и на самото ВиК – Благоевград, като взема на всички за това 0.8 лева за куб. метър ползвана вода. Това определено остана скрито за широката аудитория, а достоверността му може да се докаже по категоричен начин. Не се знае също така, че дълго време дружеството ВиК – Благоевград, е вземало минералната вода на цена 0.8 лева от община Гърмен и я продавало на хотелите и домакинствата на цена от 1.2 лева за куб. метър. За сведение на всички до ден днешен ВиК не е внесло и един лев в общината за това. По мои сведения дружеството дължи на община Гърмен около 70-80 хиляди лева, за които кметицата Капитанова мълчи и не прави нищо да си ги вземе. Защо Минка Капитанова предаде Марчево и Огняново, питам аз? Очевидно е, че за да не се платят тази пари, общината и дружеството са „измислили“ скандала с „арсена“. Няма как решението да се откачи Марчево от минералната вода и да бъде снабдено със студена да е минало без подписа на Минка Капитанова. Това юридически е невъзможно, след като тя е упълномощена за собственик на минералната вода. Скандалът определено ми мирише на задкулисие и вярвам, че скоро истината ще излезе такава, каквато е. Такова нещо с наличие на „арсен“ в минералната вода не е имало с години, нито е имало болни хора, нито отровени от минералната вода.

Това, което направиха и общината, и всички нейни „съучастници“, е да съсипят хотелиерския бизнес в Огняново и Марчево. Апелирам към всички органи и прокуратурата да провери всичко в казаното от мен и ще се убедите кой говори истината“, заяви Ахмед Башев специално за Топ Преса.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене