„Вълчи“ апетити на външни бизнесмени към Благоевград: Столичанин готов да плаща наем от 15 000 лв. за „Графити“, други двама отварят модерна бинго зала, бос от София се готви да открие двуетажна дискотека

_thumb (1)

Софийски паралии оглеждат и „Джулиани“ в комплекс „Ален мак“, май ще ни „поробят“ докато нашите се стискат и хитреят с цени-антиподи на обслужване и предлагане

Софийски паралии си набелязаха Благоевград, за да се настанят в областния център, известен с големия си брой студенти и млади хора, които са най-сериозните консуматори в кафенета, дискотеки и барове. От дни в Благоевград се говори, че след като популярната дискотека „Графити“ бъде обявена на търг за отдаване под наем, на търга щял да се яви известен столичен дискотечен бос, който бил готов да плаща 15 хиляди лева наем на общината за заведението в младежкия дом.

С такава сума в Благоевград никой от местните бизнесмени не може да излезе, тъй като отдавна в областния център ресторантьорите едва кретат и не правят никакви инвестиции в заведенията си, за да привличат клиенти. Хитреят на дребно с цените си и това се отразява на броя на клиентите им и загубата на интерес към заведенията им. До няколко дни в центъра на Благоевград в сградата на НТС до бар „Амони“ ще отвори модерна бинго зала, отново стопанисвана от столични бизнесмени.

Кино „Синемакс“ в същата сграда е собственост на софийската фирма „Симол“, в един от кварталите столични предприемачи с големи възможности и вериги заведения по морето и страната се подготвят за изграждането на двуетажна дискотека, която щяла да забие в земята останалите клубове. Не е спрял и огледът на затвореният парти център „Джулиани“, към който интереси проявяваха само софийски топресторантьори от ранга на Петко Димитров и нито един местен.

Засега собственикът на „Ален мак“, където се намира партицентър „Джулиани“ все още не е решил на кого да го предостави, факт е обаче, че нито един местен богаташ не може да отговори на изискванията за наем на луксозното заведение, което вероятно също ще премине в ръцете на външни стопани с големи възможности. Прави впечатление, че местните бизнесмени, собственици на кафенета, дневни барове и дискотеки работят с леко провинциален привкус, стиснали се и откъм наеми и инвестиции и печелят с надуване на цените, без да могат да отговорят на повишените изисквания на младите хора, които избират най-доброто за релакса си.

Преди дни отвори врати и нов ресторант в центъра, собственост на местно бизнес трио, който прие първите си сватбари и гости, без да има акт 16, т. е важно е печалбите да потекат, без всичко да ти е наред и да си осигурил сигурност и комфорт на клиентите си. На последната сесия на ОБС Благоевград от читалището, където се отвори новото заведение на Г. Грънчаров – L Opera съветници попитаха, защо читалището не си е получило 1000-та лева от наема, които собственикът на Графити и L Opera Г. Грънчаров трябваше да им превежда и въпросът бе: Плаща ли наем за новото си заведение той?

Питането остана без отговор, но за да бъде проверено. Няколко са само нощните клубове в областния център, които поддържат жив интереса на младежите, зажаднели за купони. И ако собствениците на нощните клубове, където се предлага фолк музика, непрекъснато разнообразяват програмите си, канят гости срещу няклокохилядни хонорари, само за да задържат клиентите си, то дискотеките в областния център, където не се слуша чалга и пиано баровете не се развиват, не направиха нищо, за да променят имиджа си, разчитайки на постоянна клиентела.

Факт е, че в Благоевград има много хора, които не харесват чалгата, но не намират подходящото за тях заведение. Няколко месеца просъществува пиано бар „Серебро“, който отвори врати помпозно и безшумно ги хлопна, тъй като за него клиенти нямаше. В момента в областния център работи само един пиано бар. Изводът е, че на благоевградските ресторантьори не им липсва самочувствие, но явно им липсват възможности, за да не допускат външни хора, да прибират печалбите на областния град. И затова софиянци, проучвайки пазара тук нахъсано обсаждат красивия, младежки и жив Благоевград и изнасят бизнеса си тук.

П. Петрова/www.struma.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене