Банско иска с електромобили да щади природата

На официална церемония в сряда кметът на община Банско Георги Икономов и Илия Левков – председател на Управителния съвет на Индустриален клъстер Електромобили, подписаха Меморандум за сътрудничество. Споразумението е в изпълнение на решение на общинския съвет в курортния град.

Двете страни се ангажират с насърчаването на развитието на интелигентната мобилност на местно ниво. Моделът, който ще бъде използван, е на принципа бизнес организация – общинска администрация. Бяха очертани първоначалните насоки на съвместна работа – изготвяне на модели за обществен транспорт с електрически автобуси по маршрута Банско – хижа Вихрен, междуградски транспортни схеми с електрически автомобили, мрежа от зарядни станции за електромобили и други.

„Неведнъж съм говорил за необходимостта от използване на транспорт в нашия курорт, който да щади природата. Надявам се този Меморандум да е първата стъпка за въвеждането на обществен транспорт в Банско, захранван от електричество. Ще разчитам на нашите партньори от Индустриален клъстер „Електромобили“ да ни предлагат добри решения за практическото въвеждане на електрическата мобилност. Вярвам в търсенето на иновативни решения, опазващи природните ни ресурси. Ще анализираме как да финансираме на такива устойчиви екологично проекти“, каза Икономов.

standartnews.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене