Инфоцентърът на Мария Габриел и член на клуб „Европа” към Европейската комисия проведоха „Час по Европа” в благоевградски училища

1 (1)Европейският информационен център на евродепутата Мария Габриел в Благоевград и Алекс Христов, член на младежки клуб „Европа” към Европейската комисия проведоха съвместна инициатива за повишаване на информираността на ученици от благоевградски училища относно Европейския съюз. Пред десетокласници от Математическата гимназия и деветокласници от Средно общообразователно училище с изучаване на чужди езици бяха представени европейските институции, начините за вземане на решения, младежките програми и политики, възможностите пред младите хора за обучение и работа в страните от ЕС.

Сътрудникът на Мария Габриел презентира ролята и функциите на Европейския парламент като единствената пряко избирана от европейските граждани институция. Обясним интерес породиха стажовете и програмите за обмен, от които могат да се възползват учениците. Европарламентът винаги е бил близо до младите хора и им предлага няколко варианта за стажове, чрез които предоставя възможност за професионално обучение и за придобиване на повече познания за това какво е Европейският парламент и с какво се занимава. Специално внимание беше отделено на състезанието за ученици «Евроскола», Гаранцията за младежта и работата на Европейския парламент за повече инвестиции в образованието и повишаване на инвестициите в младежки програми за мобилност.1 (2)

Алекс Христов привлече вниманието на учениците към програма „Еразъм +”, чиято основна задача е да се подобрят уменията и пригодността за трудовия пазар и да се подпомогне модернизацията на системите на образование и обучение и на дейностите, насочени към младежта. Въз основа на подхода „от връстници за връстници” той ги мотивира да бъдат активни, да използват богатите възможности, които ни предоставя членството в ЕС, да проявяват иновативност по пътя към преследване на мечтите си и своята успешна реализация.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене