В понеделник ОИК праща в ЦИК уведомление за прекратяване правомощията на Р. Томов, 27 юни най-вероятната дата за избор на нов кмет на Благоевград

С входящ № 597/16.04.2021 Общинската избирателна комисия в Благоевград вчера входира официалното писмо на Административен съд – Благоевград, с което председателят на съда Мария Тодорова уведомява ОИК за влязлото на 14.04.2021 г. в сила решение на ВАС, според което трябва да бъдат предсрочно прекратени пълномощията на благоевградския кмет Румен Томов. Към писмото съдия Тодорова е приложила и копия на двете съдебни решения – на Административен съд – Благоевград и на ВАС, които отстраниха от длъжност кмета заради ненавреме заличена от него фирма в Търговския регистър.

Малко по-късно председателят на ОИК Мартин Бусаров насрочи заседание на комисията за понеделник, 19 април. На него членовете трябва да гласуват решение да уведомят ЦИК за влязлото в сила решение на ВАС. То ще бъде изпратено на централната комисия по електронната поща още същата вечер, увери Бусаров.

В срок до 7 дни от получаване на решението на ОИК, тоест до 26 април, Централната избирателна комисия трябва да предложи на президента на Република България да насрочи частичен избор за кмет на Благоевград. Румен Радев пък трябва да издаде указ за насрочване на частичния избор в срок до 14 дни от получаване на предложението на ЦИК.

Тоест 10 май е крайният срок, когато трябва да бъдат обявени изборите за кмет на Благоевград.

Тъй като от указа за насрочване на частични избори до датата на провеждането им трябва да има поне 40 дни, най-вероятната дата, на която благоевградчани ще се изправят за втори път тази година пред урните, е 27 юни. Това се очаква да се направи за улеснение на ЦИК, която за тази дата вече има насрочени с президентски укази 4 частични вота – за избори на кметове в бургаското с. Вресово, плевенското с. Ясен и хасковските села Жълти бряг и Сърница.

Разликата между редовните и частични избори за кмет на Благоевград е, че на частичните ще се зачетат регистрациите от 2019 г. на всички тогавашни кандидати за кмет на града, предизборната кампания ще трае не 30, а 20 дни, и разходите по организационно-техническата подготовка и обезпечаването на частичните избори, включително с техника и консумативи, ще бъдат за сметка на общинския бюджет.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене