„Енемона“ е продала дела си в „Неврокоп газ“ срещу 400 хил. лв.

прокопи прокопиев

Инженеринговата компания с проекти в енергетиката „Енемона“ е продала срещу 400 хил. лв. дела си в „Неврокоп газ“, съобщи Прокопи Прокопиев, мениджър на компанията. Това е част от стратегия за раздяла с активи, които не попадат в обсега на основната дейност на дружеството, обясни той пред Топ Преса. По този начин в „Енемона“ постъпва паричен ресурс, който е необходим за изплащането на дивидента по привилегированите акции. Той се бави от няколко месеца, а последното обещание към инвеститорите е, че дивидентът ще бъде издължен до края на февруари. Компанията не може да подсигури изплащането му с печалбата си от миналата година, която възлиза на 371 хил. лв. Това е спад с близо 79% спрямо предходната година, въпреки че 2013 бе силна за „Енемона“ с много нови поръчки в страната и чужбина.

Затрупани от поръчки

В последните месеци на миналата година компанията съобщи нови договори на пазари, на които стъпва за пръв път. Само през октомври бяха сключени договори за 17.9 млн. лв., сред които с клиенти в Германия. Необходимостта от извършване на авансови плащания по новите проекти обаче се е отразила върху финансовия резултат от дейността на дружеството, става ясно от думите на Прокопиев. „В края на 2013 година компанията приключи редица договори, които поради невъзможност да бъдат финансирани от банки бяха изпълнени чрез по-високи авансови плащания от клиенти и съответно по-малко авансови плащания за материали и подизпълнители, което намали планираната печалба по договорите“, обясни мениджърът. Прокопиев обясни още, че през миналата година са били извършвани и „значителни по обем доставки“, което е натоварило дружеството с по-големи разходи спрямо предходната година. Така въпреки отчетените повече приходи „Енемона“ завършва годината с по-малка печалба. Влияние за това оказват и по-малкото дивиденти от дъщерни компании, които през 2012 година са възлизали на 3.1 млн. лв., а през миналата година са 104 хил. лв. Тъй като данните от отчета са неконсолидирани, предстои да се види какъв ще е приносът върху резултата от дейността на дъщерните дружества на „Енемона“. Очаквания за добри резултати мениджмънтът има към ФЕЕИ АДСИЦ и „Енемона ютилитис“, сподели Прокопи Прокопиев.

Дружеството ще търси да привлече още инвестиции

На въпрос кога ще бъде издължен забавеният дивидент на инвеститорите в привилегировани акции Прокопиев не даде яснота. В междинния доклад за дейността, придружаващ годишния финансов отчет, е записано, че плащането ще бъде извършено до края на февруари. За него са необходими около 1 млн. лв. годишно. Прокопиев обясни, че мениджмънтът на „Енемона“ прави всичко възможно за осигуряване на ресурс за плащането. Той настоя, че дивидентът е кумулативен и не се губи и че дори компанията моментно да няма възможност да го плати сега, той остава дължим и ще бъде изплатен ведно с натрупаните лихви.

Като опит за осигуряването на ресурс от дружеството са се фокусирали върху продажба на нестратегически активи, какъвто е „Неврокоп газ“, в който „Енемона“ държеше 90% от капитала. „В момента се работи по привличане на инвестиции под формата на капитал в компанията“, каза още Прокопи Прокопиев. Той каза още, че плановете за развитие на дружеството през тази година включват „сериозен ръст на новите договори както в България, така и в чужбина“.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене