„Фестивал на надеждата“ в Благоевград

Festival_BL

След като целия град заговори, че в Благоевград е дошла нова секта, която се е настанила под голямата палатка на бул. “Св. Св. Кирил и Методий” Топ Преса направи разследване. Както винаги най-голямата медия в Югозапада реши преди да публикува каквото и да било, обстойно да провери нещата и да чуе различните гледни точки… Попитахме минувачи, какво е тяхното мнение. Много от хората отговориха, че това е нещо организирано от Община Благоевград, други казаха че това е поредната секта, и какво от това? Трети бяха по- твърди с изказвания си от рода: “Да се махат от нашия град, веднага”. Топ Преса поиска среща с организаторите и се оказа, че пребиваването им в града е законно. Това потвърди и кмета др. Атанас Камбитов – който каза, че хората са регистрирани в дирекцията по вероизповеданията. Днес отговорния редактор на Топ Преса Методи Байрактарски се срещна с организаторите в християнския център “Антиохия” – Благоевград. Там той беше любезно посрещнат от пастора Симеон Мавродиев. На срещата присъстваше и Стефан Димитров пастор в Евангелска Петдесятна Църква 1 – Благоевград. И гостите от София Георги Станев и Софка Пранчик, които са и организатори на “Фестивал На Надеждата”. Срещата продължи повече от час и половина. Очаквайте интервюто в печатното издание на Топ Преса (1 май 2015)

Antiohia-BL

Antiohia-BL-2

Петдесятничеството е движение в Християнството, което акцентира върху личния контакт с Бога, посредством кръщение със Светия Дух.

Името Петдесятничество идва от Петдесетница (гръцки термин, описващ еврейски празник на седмиците). За християните този случай описва слизането на Светия дух върху последователите на Исус Христос (Деяния на Апостолите, гл.2) и петдесятните вярват, че чрез това кръщение в Светия Дух християните се доближават до духовната мощ, поклонението и учението на ранната църква. Поради тази причина, някои Петдесетни църкви използват и името Апостолска.

Повечето петдесятни християни се идентифицират като Протестанти. Някои използват термина Евангелисти, а други се отъждествяват като възстановители. Петдесятничеството, богословски и исторически се доближава до [| Харизматичното движение] тъй като, то е повлияло много на това движение. Освен това някои Петдесятни църкви изповядват Триединството, а други не. В рамките на класическото Петдесятно движение се открояват 3 насоки – Уеслианство (Wesleyan-Holiness), Higher Life и така нареченото Oneness (единодушно или Апостолско) Петдесятничество.

Евангелизмът, наречен още евангелско протестантство, днес е доминиращо течение в протестантството по брой вярващи. Под това наименование са обединени множество християнски вероизповедания от различни протестантски църкви, които имат следните общи черти.

На първо място – отделят специално внимание на личното обръщане в християнската вяра, следствие от личен избор, следствие от религиозен опит (среща с Христос) и включващо основна промяна в начина на живот („да последваш Христос“).
На второ място – лична връзка с Бог, свързана с активното четене и следване на Библията.

В днешно време като евангелистки се обособяват християните от всички протестантски течения (лутерани, презвитерианци, англикани, калвинисти, баптисти и дори малка част от католиците).

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене