Отнеха дете от приемно семейство в петричкото село Самуилово

70130-632x358

Социалната служба в Петрич отне момченце на годинка от приемни родители. Според експертите, Иванка Николова и Борислав Занев не са спазвали приетия план за действие. Няколко пъти ходили с бебето при биологичните му родители в Кресна.„Не са уведомили наши служители, нарушили са закона. Поставили са в риск живота и здравето на момченцето. Никой не знае как ще реагират биологичните му родители. Всяка една среща трябва да се съгласува с отдел „Закрила на детето“, а това не е направено“, твърди шефката на „Социално подпомагане“ в Петрич Гинка Александрова, цитирана от „Стандарт”.

Социалните решили да действат, след като Иванка и Борислав изнесли информация и данни за детето пред частна медия и разрешили да се снима момченцето. „Прекрачиха всякакви граници, нямат право да разгласяват сведения и данни за детето без разрешение на служителите ни“, обясни Александрова.

Иванка и Борислав не са съгласни с решението. Те се жалват, че хлапето им е взето без основание. „Искахме дори да осиновим Ангел, грижехме се много добре за него. Но веднъж казахме на социалните, че не работят професионално и по-късно ни го отнеха, без да ни съдействат да го осиновим. Дадоха го на други приемни родители“, твърдят Иванка и Борислав, които живеят на семейни начала в петричкото село Самуилово.

От „Социално подпомагане“ са категорични, че са действали правомерно. Това е първият случай на отнето дете от приемни родители в района. „Тези хора трябва да знаят, че носят отговорност, че не могат да правят каквото си искат с детето, за което се грижат. В случая става въпрос за грубо погазване на закона“, категорична е Александрова.

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене