АУБ плаща $300 на всеки, успял да доведе нов студент, $300 бонус взема и „заекът”

Американският университет в Благоевград въведе кризисен план за привличане на студенти. Ако настоящ или бивш студент, преподавател или служител в администрацията на АУБ зариби  младеж да се запише за първокурсник в частния US ВУЗ в Благоевград, ръководството ще му брои 300 долара. Други 300 долара кредит ще получи и новият първокурсник. Човекът, „навил“ който и да е младеж да стане студент в АУБ, ще си вземе доларите в брой, а при добро желание може да ги дари за стипендии. „Заекът“ пък с неговите 300 долара може да облекчи плана си за хранене, таксите за библиотека, общежитие или семестриалната такса, която е 10 800 долара годишно.

Това е записано в нова програма на АУБ за набиране на нови студенти. В нея са дадени и основните опорни точки, които могат да послужат в процеса на зарибяването – качествено образование, акредитация на АУБ в САЩ от NEASC – същият орган, който акредитира Харвард и Йейл, плюс 2 дипломи при завършването: американска и европейска. Програмата разчита и на официалната  статистика на Министерството на образованието и науката в България, според която 99.8% от завършилите АУБ си намират работа, а 20% печелят над $ 100 000 годишно.

Новият президент на АУБ Страци Кулински, който още с появяването си в Благоевград миналата година обяви, че привличане на повече студенти към АУБ е приоритет за работата на екипа му, е измислил цял план, за да не се промъкнат мераклии за бързи пари, които с измама да си припишат заслуга за някой студент. Най-обобщено кандидатстването за привличане на нови студенти ще става само онлайн на специален линк към страницата на вуза, а информацията ще се засича от две страни – тоест студентът трябва да потвърди, че конкретен човек му е препоръчал АУБ. Ако за даден студент претендират 2-ма или повече заявители, печели първият, който е подал онлайн заявката си. Не се допуска кандидатстване в програмата на роднини от първо коляно – родители, братя и сестри.  Бонусите от 300 долара ще се плащат до 30 дни след шестата седмица на семестъра, а ако някой се оплаче, че вузът не си е спазил ангажимента към него, претенциите му ще бъдат разглеждани след края на семестъра.

Нуждата от студенти е крещяща за ръководството на US вуза, защото университетът в Благоевград поддържа база и персонал, които са за двойно повече от настоящите възпитаници, и това ежегодно отваря в бюджета му сериозна дупка. За да стабилизира учебното заведение, Кулински предприе серия мерки, сред които пенсиониране този месец на сериозна част от администрацията, урни за събиране на пари за стипендии, спиране на всякакво строителство и т. н.

Всъщност идеята университет да плаща, за да се записват в него студенти, в Благоевград бе прокарана преди година от ЮЗУ. Вузът го направи за специалност математика в Природо-математическия факултет, като обеща да освободи студентите от такса за първите 4  семестъра, освен това да брои на младите математици и по 600 лв. на ръка като добавка.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене