Изградихме новото защитено жилище

1

Бившето читалище в Раздол се превърна в модерна институция – дом за лица с психически увреждания

 

Стойността на строително-монтажните работи е 408766,16 лв., а изпълни­телят е софийската стро­ителна фирма „СТРЕЗА”, която ще реконструира и модернизира съществува­щата общинска сграда /бивше читалище/ и нейно­то преустрояване в защитено жилище за възрастни хора с психични разстрой­ства”.

Сградата беше силно амортизирана и неизползваема повече от 20 годи­ни, което наложи основен ремонт, чрез който да се създадат необходимите условия за настаняване в Защитено жилище на потребители от Дом за възрастни хора с психич­ни разстройства в село Раздол.

Осигури се достъпна среда за хора с уврежда­ния – доставка и монтаж на асансьор за достъп до втори етаж на сградата, да се изгради нова покрив­на конструкция, дървена обшивка и керемиди. На първия етаж се обособиха следните помещения: 1 бр. зала за мероприятия, 1 бр. склад, 1 бр. трапезария, 1 бр. кухня, 1 бр. стая за трудотерапии, 1 бр. стая на мед. сестра и психолог, 1 бр. фоайе, 1 бр. витванг и 1 бр. санитарен възел разделен на две клетки. На втория етаж ще се обосо­бят 5 бр. спални помеще­ния със санитарни възли, 1 бр. перално и гладачно помещение, склад за чисто бельо.

В новото защитено жи­лище ще се настанят 10 хора с психично разстрой­ство и 6 души обслужващ персонал.

„Третото защитено жи­лище в община Струмяни е закономерна стъпка в осъществяването на со­циалната програма на об­щина Струмяни – сподели кметът на общината Емил Илиев. – В двете защитени жилища на територията на общината са настанени 20 души, 10 – възрастни с умствени проблеми и 10 възрастни с психически разстройства. В дома за възрастни с психически разстройства са настанени 69 потребители и нашата задача е до 2015 година да останат не повече от 30 потребители, останалите -да се изведат в защитени жилища, близки до семей­ната среда, с надеждата, че ще имат по-добри усло­вия, ще ползват по-качест­вени услуги и ще се чувст­ват значително по-добре. Това е значим проект за нас, защото решава 10 чо­вешки съдби. Освен това е предпоставка за партньор­ство в социалната сфера с община Карбинци, обмяна на опит и добри практики”. – добави още кметът и с питка и китка здравец екипът на администрация­та и строителите си поже­лаха успешна реализация на проекта.

 

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене