Борисов: Никак не съм доволен от съседите ни заради бежанците

бойко борисов

България от много неща се отказа в името на общото ни евроатлантическо развитие, за което очакваме да бъдем компенсирани с повече инвестиции, ръст на икономиката, повече общи теми, по които да работим.

Това заяви премиерът Бойко Борисов след среща със заместник-помощник държавния секретар на САЩ за Европа и Евразия Хойт Ий, предаде БГНЕС.

„В четвъртък в Брюксел има извънреден съвет по темата за бежанците. Доста ще поговорим по тази тема. България харчи изключително много пари. Не трябва да се концентрираме на морските граници, по-голям проблем са и сухопътните, ако там се укрепи повече с пари от ЕК, целият миграционен натиск ще дойде от сухоземните граници. Споделих с Хойт Ий, че никак не съм доволен от партньорското ни взаимодействие с нашите съседи по тази тема. Надявам се така, както ние много внимателно, слушаме, чуваме и реформираме съдебна, здравна, пенсионна реформа, в службите за сигурност, борбата с контрабандата и корупцията, се надявам да имаме отговор за общия Енергиен съюз – за истинска диверсификация“, каза премиерът.

Той съобщи, че България е за Южния газов коридор, като му се възобнови частта през България. „Не виждам голяма разлика от „Южен поток“ и „Турски поток“ като диверсификация. Ще умуваме и поспорим. Много съм твърд в позицията и се радвам, че Хойт Ий съзнава колко е важно това за енергийната сигурност на целия континент“, добави Борисов. Той посочи, обаче, че към момента стоят отворени доста теми, особено в енергетиката.

„Нищо не сме спестили по между си в тази сфера. С военните самолети ще изчакат малко, първо ще дадем на пенсионери, да си пооправим малко държавата, да си върнем финансовата дисциплина. Ще купим нови самолети, като свършим всички тези работи. Имаме разбиране от американска и НАТО-вска страна. Преди мен са поемани ангажименти да се купят самолети и да се увеличи бюджетът на военните. Ние като НАТО-вска държава ще се постараем да си изпълним ангажиментите малко по-нататък“, зарече се Борисов.

Премиерът бе категоричен, че обменът на информация и решаването на проблеми не са много лесни. „България стриктно спазва санкциите, а има държави в региона, които не ги спазват и отиват да се пазарят на наш гръб. Оптимист съм, че евроатлантическата солидарност ще бъде спазена, така както България беше добра да ги спази. Държим да се отчита и българският интерес – да се възобнови „Набуко“, каза още Бойко Борисов.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене