ЕМОЦИОНАЛНА СЕСИЯ В ОбС – ДУПНИЦА! Д-р М. Попниколов нарече председателя на ОбС К. Костадинов „тъпак“, Й. Гергов заплаши герберите с червен картон, БСП поиска оставката на ВиК шефа Ил. Илиев

12

Д-р М. Попниколов нарече „тъпак“ колегата си в частната болница К. Костадинов

На емоционална извънредна сесия на Общинския съвет в Дупница съветникът от ГЕРБ д-р Матей Попниколов нарече председателя Костадин Костадинов „тъпак” и отнесе наказание „забележка“. Футболният съдия и юрист Йонко Гергов от ОДБ пък извади жълт и червен картон с думите към колегите си от ГЕРБ: „Внимавайте какво говорите. Дотук имате по един жълт картон, да не получите и червен”, визирайки изказването на Ивайло |Константинов, лидер на общинската структура на ГЕРБ – Дупница, по повод гласуването на съветниците от ГЕРБ за бариерата пред частната болница в града. На извънредното заседание съветниците разгледаха финансовите отчети на общинските дружества.

Без име

Ч. Милушев 30 мин. изнася данни от проверката във ВиК

По време на дебатите по финансовия отчет на „Ученическо хранене“ бяха изнесени данни, че директорите на училищата в Дупница намаляват цената на закуската на децата от 1 до 4 клас, която е 50 ст. и се отпуска от държавата за здравословно хранене на учениците. Директорите свиват парите за закуска, като остатъкът до 50 ст. отива за други дейности, но не и за по-питателна храна. В едно от основните училища закуската е нищожните 38 стотинки. Независимият общински съветник Първан Дангов, подкрепен и от други съветници, поиска кметът М. Чимев да се срещне с директорите на училищата и с шефа на „Ученическо хранене“ Диана Борисова и проблемът да се реши. Оказа се, че храната в различните училища е с различна цена. Обядът и закуската по селата са по-скъпи, тъй като в цената се калкулира и транспорт, общинското дружество приключва финансовата година с 18 000 лв. загуба. Общинският съветник от БСП Станислав Павлов предложи дружеството да бъде закрито и да се създаде общинско предприятие за храненето на учениците в общината. Бе взето решение това предложение да се разгледа на следваща сесия.
14

К. Костадинов

По време на разискванията за състоянието на „Ученическо хранене“ д-р М. Попниколов нарече председателя на ОбС „тъпак”, за което бе наказан със „забележка”. Любопитното е, че и двамата работят в частната болница в Дупница. Общинските съветници взеха решение да се подпомогне „Ученическо хранене” с 18 000 лв. от резервния фонд на общината.

Директорката на счетоводната къща към общината Иванка Терзийска беше критикувана от съветника от ЛИДЕР Владимир Владимиров, че никой от присъстващите в залата общински съветници не знае колко лева плащат директорите на училища за дейността на счетоводната къща. Не става ясно от отчета по какъв критерий се определя цената на услугата за счетоводна дейност за всяко училище. Той предложи ИК да провери при какви условия са сключвани договорите. „Счетоводната къща е държава в държавата. В нея се въртят 8-9 млн. лв. годишно. Имам усещането, че нещата в счетоводната къща са изпуснати от контрол”, заяви Владимир Владимиров.

Стана ясно, че дивидентите за 2013 г. не са преведени на общината. Иванка Терзийска отговори, че парите били в КТБ, за това не са преведени. На обвинението, че разходите в детските градини са се увеличили от 750 000 лв. на 1 350 000 лв., Иванка Терзийска отговори, че нейното ведомство само обработва финансовите документи.

В крайна сметка отчетът на счетоводната къща бе приет от съветниците.

По-гладко мина обсъждането на финансовия отчет на общинската болница и на ГУМ

Част от съветниците поискаха печалбата на общинската болница от 42 000 лв. да се преведе на общината, тъй като болницата е общинско предприятие, но при гласуването надделя броят на общинските съветници, които гласуваха парите да останат в касата на болницата и да се ползват за погасяване на стари задължения.

Общинското предприятие ГУМ е на печалба от 75 000 лв.

Разглеждането на отчета на ВиК – Дупница продължи повече от час. Съветникът от БСП Чавдар Милушев, който беше председател на тричленката, която извърши ревизия в общинското дружество, в продължение на половин час цитираше нередности, открити във ВиК по време на проверката, за които в. „Струма“ писа.

Милушев си е направил труда да проучи 800 абоната на ВиК, които фигурират в списъка за некоректни платци. Оказва се, че в него са зам. кметът Крум Милев, който дължи 76 лв. за вода, баща му Стойчо Милев е длъжник с 36 лв., другият заместник на кмета М. Чимев – Красимир Георгиев, дължи 35 лв. за вода.

„Извърших проверка, като звънях на произволни избрани абонати в списъка за некоректни платци. Всички ми отговориха, че редовно си плащат водата и никой не ги е търсил за неплатени сметки. Срещнах имената на хора със сметка от 0.80 лв. Сигурен съм, че споменатите преди малко личности са си платили изразходваната вода. Това ме навежда на мисълта, че списъкът с некоректни платци е фиктивен и фирмата, събираща неплатените сметки, е получавала пари, без да работи. Средно месечно фирмата е получавала по 2980 лв. от ВиК”. Изказването си Чавдар Милушев завърши с въпрос към кмета М. Чимев”: „Кой назначи този послушко, който води предприятието към дъното?“.

Илия Илиев, докато слушаше обвиненията на Ч. Милушев, за малко не получи инфаркт от изнесените данни. Той заяви, че изнесеното от Милушев е  манипулация, обеща пред общинските съветници да се откаже от коректорската фирма и инкасаторите да събират таксата за вода.

Общинският съветник от БСП Станислав Павлов заяви: На следващото заседание на Общински съвет ще искаме оставката на Илия Илиев. Имаме подготвена докладна записка за оставката.

Съветниците от БСП и ЛИДЕР не гласуваха отчета на ВиК, от ОДБ и ГЕРБ го подкрепиха.

Местните парламентаристи удължиха срока до 30.04. за подаване на документи от граждани, които искат да бъдат настанени в 150-те социални жилища, които общината построи.

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене