Съдия Румяна Ченалова на свобода срешу 8 хиляди лева

110582-rumiana-chenalova

Съдия Румяна Ченалова напуска ареста малко след 1 часа тази нощ. След петчасово среднощно заседание Софийският градски съд отхвърли искането на прокуратурата за постоянния й арест и я освободи срещу парична гаранция от 8 хиляди лева, съобщава БНР. Ченалова има три дни, за да внесе сумата.

Съдия Веселина Ставрева видя в събраните дотук доказателства данни за документно, но не и за престъпление по служба. Според нея обаче в свидетелските показания се съдържали и твърдения за взет от Ченалова подкуп,  които разследващите не са изследвали.

Прокуратурата може да протестира решението пред Софийския апелативен съд.

Съдебното заседание протече при засилени мерки за сигурност. Деветнайсет тома са събраните доказателства по делото срещу Ченалова. Заради запознаването с тях, първо от съдията по делото Веселина Ставрева, а после и от доскорошната й колежка Румяна Ченалова, заседанието на съда започна със закъснение около 20.30 часа.

Ченалова е разследвана, заради длъжностно и документно престъпление. Тя беше задържана след няколко неуспешни опита да бъде призована, за да й бъде повдигнато официално обвинение. Прокуратурата, каквато е обичайната й практика напоследък, представи в началото на заседанието нови доказателства, както и справки за водени срещу Ченалова други разследвания и нейни криминални регистрации. Подробности не бяха дадени.

Нейни адвокати са брат й Станимир Ченалов и Огнян Митев. Обвиняемата съдийка, обаче активно участва в защитата си.

Много рядко се случва да чуя, поне в моя опит, толкова добре мотивирано определение, каза след края на заседанието, адвокат Станимир Ченалов.

Двамата прокурори отстояваха тезата си, че заради високата обществена опасност на  извършеното от Ченалова престъпление тя трябва да остане в ареста. Беше представена и жалба от Ченалова срещу „незаконното“ й, по нейните думи, задържане. Един от прокурорите разказа и подробности около едно от обвиненията срещу съдия Ченалова, като каза, че според свидетели тя е договаряла цена за свое решение по определено търговско дело, както и че за да се стигне до това решение, е накарала един от съдебните секретари да запише факти по делото, които всъщност не са били произнасяни по време на съдебното заседание.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене