Пандизчия с парафин в члена иска 30 бона заради лоша хигиена в ареста в Благоевград

Gavel and Figure of Justice

Затворник с парафин в члена заведе дело срещу Главна дирекция „Изпълнение на наказанията” и поиска обезщетение в размер на 30 000 лв. заради тумор на пикочния мехур,пише вестник „Монитор“ в днешняи си брой. Михаил Славчев попаднал в следствения арест на Благоевград заради кражби, а по – късно е преместен в бобовдолския зандан. Славчев заведе дело в Административния съд – Кюстендил. В исковата си молба той посочва, че е претърпял неимуществени вреди, изразяващи се в болки и страдания, настъпили поради необратимо увреждане на здравето. Според Михаил, той получил тумор на пикочния мехур като резултат от лошите хигиенно-битови условия в следствен арест – Благоевград. Според затворника липсата на тоалетна, чиста вода, чист въздух в арестното помещение и мръсното спално бельо са причинили заболяването му. В документите по делото рецидивистът е бил задържан в периода от 19.10.2012г. до юни 2013г.

Проблемите на мъжа започват, когато той влиза в ареста след поредната си кражба.  От представените доказателства по делото се установява, че на 22.10.2012г., след постъпване на ищеца в следствения арест в Благоевград, му е извършен първоначален преглед, при който лицето е съобщило, че боледува от язва и има проблеми със сърцето. На 21.11.2012г., поради оплакване за възпаление и невъзможност за уриниране, е извършен преглед, при който Михаил съобщил, че има инжектиран парафин в половия орган преди няколко години.

Назначено е лечение, което обаче не дава резултат. Наложило се затворникът да бъде отведен в благоевградската болница, където му поставят диагноза парафинофимоза, а по – късно е настанен за лечение в столична клиника. На 02.07.2013г. мъжът претърпял операция, а след което е изписан без урологични оплаквания. По делото е назначена и медицинска експертиза, чието заключение е, че липсват данни за туморно неопластично заболяване на пикочния мехур. Последвало и хистологично изследване, което също потвърждава, че Михаил няма рак.

Така рецидивистът се прости освен с парафина в члена си и с 30 хил.лв., които очакваше да получи от държавата. Михаил ще трябва да заплати направените разноски по делото в размер на 1430 лв. и за вещи лица – 934 лв. Решението може да се обжалва пред по – горна инстанция Софийския апелативен съд.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене