СПР Гоце Делчев започна кампания срещу условията, наложени на фирмите от Благоевградска област по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“

SPR_logo_BG

Във връзка със стартиране на новия програмен период 2014 – 2020 Сдружение на предприемачите регион Гоце Делчев стартира кампания срещу ограничителните условия, наложени на Югозападен район в Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ 2014 – 2020. Процентът на съ-финансиране, определен за Югозападен район, в който попадат областите София град, София област, Благоевград, Перник и Кюстендил е с 25% по-нисък в сравнение с останалите райони. За микро и малки предприятия е 45%, а за средни предприятия 35%. За останалите райони процентите са съответно 70% и 60%. Процедура „Подобряване на производствения капацитет в МСП“ предлага и допълнителна санкция за предприятията в Югозападен район – те губят 5 точки от техническата и финансова оценка на проектните си предложения само и единствено поради факта, че не извършват дейност в Северозападен район на планиране.

Разпределението на съ-финансирането е съгласно Насоките за регионалната помощ за периода 2014—2020 г. на Европейската комисия, според които районите с Брутен вътрешен продукт /БВП/ на глава от населението под 75 % от средния за ЕС се допускат приоритетно до регионална инвестиционна помощ тъй като основната цел на регионалната помощ е да се насърчи развитието на по-малко облагодетелстваните региони на Европа. В пет от шестте района в България БВП на глава от населението е под 45 % от средната стойност за ЕС, а в един регион (Югозападния) — между 60 % и 75 % от средния за ЕС. Това разпределение на БВП се дължи само и изключително на София град.

По данни на Национален статистически институт и Институт за пазарна икономика инвестиционната активност в област Благоевград е далеч под средната за страната.

Наложените за фирмите от област Благоевград условия са дискриминационни, което налага спешна нужда от намеса и промяна в условията на съ-финансиране на Програмата. Това мнение се подкрепя единодушно от кметовете на общини в Югозападна България, народните представители от област Благоевград, областната управа, представители на бизнеса и неправителствени организации.

Като част от кампанията срещу ограничителните условия по инициатива на Сдружение на предприемачите регион Гоце Делчев бе изпратено писмо до Томислав Дончев – заместник министър-председател по европейските фондове и икономическата политика и до Божидар Лукарски – министър на икономиката, в което детайлно и обосновано се представя позицията на местните власти и бизнеса в засегнатите общини в Югозападна България. Отправени са и предложения за промяна в условията като част от тях са:

  • Отделяне на София град от Югозападен район в седми отделен икономически район.
  • Управляващият орган на ОПИК 2014-2020 да вземе решение, с което да промени Насоките за кандидатстване по процедура „Подобряване на производствения капацитет в МСП“ като максималния интензитет на безвъзмездната помощ в размер на 35% и 45% да се отнася единствено за бенефициенти/кандидати с място на изпълнение на дейностите на територията на гр. София или област София. За всички останали потенциални кандидати от общини и области от Югозападния район да са приложими 60% и 70% в зависимост от категорията на предприятието.
  • Това правило да бъде спазвано и при следващите предвидени за обявяване процедури за кандидатстване по ОПИК 2014-2020, а така също и по останалите Оперативни програми, където гореописаният проблем води до поставяне на ограничителни условия за достъпа на бизнеса до европейско финансиране.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене