Регионален исторически музей – Благоевград отбелязва 164 години от рождението на Георги Измирлиев – Македончето с музеен урок

69226-632x358

С музеен урок – викторина на тема: „Горноджумайци и Априлското въстание” Регионален исторически музей-Благоевград ще отбележи 164-годишнината от рождението на Георги Измирлиев.

Елена Александрова –  уредник в отдел „Българските земи“ в РИМ – Благоевград, е подготвила викторина, която ще се проведе на 17 април (петък) от 11:00 часа в Роден дом „Г. Измирлиев” с участието на ученици от шести „а“ и „б“ клас на V-о СОУ  „Г. Измирлиев”  с ръководител г-жа Бистра Панчева.

Целта на събитието е в една нетрадиционна среда и под занимателна и образователна форма учениците да се запознаят с подготовката на Априлското въстание в Горноджумайско, с жизнения път и революционното дело на Георги Измирлиев, както и да почувстват атмосферата на отминалата Възрожденска епоха.

Георги Измирлиев е роден на 21 април през 1851 г. в Горна Джумая в семейството на Димитър Измирлиев и Тона Икономова. В родния дом той получава първите си уроци по човешка справедливост,  учи се на патриотизъм и родолюбие. Така той формира в себе си неистов стремеж за свобода на Отечеството. Голямото желание на Георги Измирлиев-Македончето да се сражава с оръжие в ръка срещу вековния поробител не се осъществява. На 28 май 1876 година, поради предателство, Георги Измирлиев е арестуван и хвърлен в Търновския затвор.

Думите, изречени от революционера пред бесилото, което той сам слага на врата си: „Колко сладко е да се умре за свободата на Отечеството”, остават като негов призив и до днес.

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене