Гимназията в Хаджидимово посрещна ученици от пет държави

Средно училище „Никола Вапцаров“ в Хаджидимово посрещна ученици от пет държави. От 12 до 14 ноември именно в Хаджидимово – България, се състоя първата работна среща по проект „Калейдоскоп”, по програма Еразъм+, Ключова дейност 2, по който СУ „Никола Вапцаров” започна работа тази учебна година.

27 ученици и преподаватели от Европа гостуваха на свои връстници от Хаджидимово. Те бяха официално посрещнати и приветствани от директора на училището Вангелия Петрелийска и координатора на проекта Заприна Глушкова. Освен тях, в срещата се включиха и другите му членове – Кипра Праматарова и Илинка Гелемерова – ръководители на направление ИКТ и Таня Попова – наставник по Арт изкуство. Участниците от Гваделупе, Португалия, Румъния, Турция и Македония  имаха възможност да разгледат училището, сградата и удобствата, които използват българските ученици и учители. Силно впечатлени останаха от употребата на електронни гривни за вход и изход от училището, а мнозина от тях дори ги изпробваха. Главен координатор на проекта е гимназия „Шарл де Гол“ в град Мул – Гваделупе.

 

Гостите от Франция – департамент Гваделупе, Португалия, Румъния, Македония и Турция работиха по темата „Европа и символи. Да се запознаем …“. А гостоприемните домакини организираха разнообразна програма, в която се включиха голяма група от техните учители и ученици. Всички страни участници в срещата представиха екипите си, които ще работят по проекта, училищата, градовете и страните си. Бяха разгледани въпроси, свързани с изпълнението, мониторинга и работата по проекта. Обсъден бе и графикът на срещите. Поставени бяха ясни и конкретни задачи на всеки един от партньорите.

По време на Европейската седмица домакините отвориха обятия за всички планирани дейности по проекта, върху които гостите и самите те направиха репортажи и видеоматериали.

 

Πpeдвидeнa бe бoгaтa ĸyлтypнa пpoгpaмa. Bъв вторник гocтитe бяха пocpeщнaти c пoздpaвитeлeн ĸoнцepт и paзглeдaха yчилищeтo. Европейските партньори нaблюдaвaха и paзлични пpaĸтиĸи в yчилищeтo. Посетиха урок по Европейски гражданство на френски език, представен от координатора на проекта Заприна Глушкова. Зa третия работен ден те представиха проектна дейност на тема „Европа и символи. Да се запознаем“.

Вторият ден от визитата отведе гостите на екскурзия с учебно-изследователска цел до Роженски манастир, Мелник и Сандански, чрез която европейците се запознаха с културно-историческото наследство на нашата страна, а българските ученици дообогатиха тяхното историческо познанство. Гостите останаха очаровани от възрожденската архитектура, с която напълниха погледите си.

Всички европейски ученици в края на работната среща попълниха въпросници, чрез които споделиха впечатленията си от престоя им в България, училището и семействата домакини. Paбoтнaта cpeщa зaвъpши нa 14 ноември c официаална гала вечеря и вpъчвaнe нa cepтифиĸaти и дoĸyмeнти от директора на училището г-жа Вангелия Петрелийска и координатора на проекта Заприна Глушкова.

Проектът ще продължи със срещи в Гваделупе през февруари 2020 г., Румъния, Турция, Македония, и ще приключи през май 2021 г. в Португалия – Азорски острови.

СУ „Никола Вапцаров” до броени дни започва активна подготовка за следващата краткотрайна среща за обучение на ученици и учители, която ще се проведе в Гваделупе, от 11 до 13 февруари 2020 г.

„Реализираме този проект с цел да се докаже, че Европа трябва да продължи да съществува. Учениците, които участват, могат реално да се възползват от всички привилегии, които Европа дава на тяхното поколение – да пътуват, да учат и работят там където искат. И най-важното, да обменят ценностите на различните страни чрез своите знания“, сподели г-жа Петрелийска.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене