Скандал с обществена поръчка: Наляха 200 000 лв. на благоевградска фирма за ремонт на църква, до момента не заковала и един пирин…

sv marinaЦърковно настоятелство, кметове и митрополит заложници на „Изола макс“, която на 15 юли трябва да завърши проекта, а още не е започнала


Скандал за обществена поръчка на цялостен ремонт на селска църква в размер на 420 488 лв. с ДДС взриви община Струмяни в дните около Великден. Става въпрос за храма „Св. Георги победоносец“ в село Микрево, който трябва да бъде обновен основно до средата на юли, а майсторите още не са влезли в обекта.

Проблама е, че парите са по проект по линия на Оперативната програма за развитие на селските райони и ако работата не бъде свърше­на в срок, без признати обе­ктивни причини, парите трябва да бъдат върнати обратно, т.еЦ’ Микрево и община Струмяни ги губят безвъзвратно, а отделно, е черна точка в досието на бе­нефициентите за бъдещо уча­стие в обществени поръчки по това направление. Работата си е направо за прокурор, но все още полагаме усилия да спа­сим проекта, затова в момен­та много не искам да говоря по случая, каза пред „Струма“ ви­димо притеснен кметът на Мик­рево Иван Божинов.

Цялата история тръгва от 2013 г., на 5 април. Неврокоп- ска митрополия кани за дого­варяне две фирми – едната е „Изола макс“, собственост на благоевградчанина Александър Тодоров, а другите кандидати за извършване на ремонта са бившият шеф на „Далекосъоб­щения“ в Благоевград Ценко Въчков и бизнесменът Борис Цомпов. В крайна сметка е предпочетена първата фирма, като офертата е за 420 488 лв. с ДДС, в това число и хонора­рът на фирмата по надзора.

По договор строителните дейности предвиждат постав­яне на топлоизолация, хидрои­золация, монтиране на отопли­телни тела и куп други подоб­рения, които трябва да приклю­чат на 15 юли 2015 г. Но и до момента „Изола макс“ не е за­ковала и един пирон в храма „Св. Георги Победоносец“, кой­то е строен през далечната 1925 г., близо десетилетие след като през 1913 г. гърците опожаряват селото.

Няма време, основателно се притесняваме, че проектът може да бъде провален, каза Божинов.

Макар да не е страна по до­говора, с проблема е запознат и общинският кмет Емил Илиев. Пред „Струма“ той потвърди, че има напрежение около проек­та и е поел анжажимент да по­мага с каквото може. „Това е инвестиция в моята община и не ми е безразлично какво ста­ва, затова трябва да се изясни цялата картина около догово­ра, паричните преводи и отго­ворностите“, каза той.

Част от проблема е точно самото финансиране, защото през ноември 2014 г. предсе­дателят на църковното настоя­телство на храма в Микрево отец Васил Котев е джиросал 50% от сумата, т.е. около 200 000 лв., предвидена по договор като аванс за „Изола макс“. Въпреки това строител­ните дейности и до днес така и не са стартирали. Проведе­ни били разговори с бизнес­мена Александър Тодоров, който по думи на хора от нас­тоятелството не се отказвал от договора и ангажимента да направи ремонта на храма, но уверил, че имал временни проблеми.

Кметът на Струмяни Емил Илиев е категоричен, че нас­тоятелството трябва да изиска да се провери въпросната сметка с преведените 200 000 лв., дали те са още в нея, или са изтеглени, защото при то­зи род проекти последното би­ло допустимо само ако срещу теглените суми са представе­ни отчетни документи за извършени СМР.

Проблемът с проекта от името на Неврокопска митро­полия е наследен от новия митрополит Серафим, който ще има последната дума как да се процедира нататък.

Собственикът на „Изола макс“ Александър Тодоров вчера не бе открит за комен­тар. Вестник „Струма“ е готов да му предостави думата за от­говор по основателните при­теснения на настоятелството в с. Микрево, че ще загубят безвъзвратно над 400 000 лв. за ремонт на най-знаковата сграда в селото – храм „Св. Георги Победоносец“.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене