Село събира 1000 подписа, за да смени Разлог с Банско

fbd6b030a2ac6989c90420921a1c4dd1_600x460Над 500 подписа само за две седмици са събрани в разложкото село Баня за провеждане на местен референдум. Въпросът на допитването до жителите на селището е следният: „Съгласни ли сте село Баня да премине към община Банско?“. Инициативата е на Сдружение „Баненска буна – 2011″.

Причина за вземането на крайното решение е несъгласието на жители на населеното място с изграждането на регионално депо за отпадъци край селището. Според организаторите това е законов начин да спрат проекта за строителството на обекта. На три места събират подписите. Доброволци обикалят селото и разговарят с местните хора, за да ги убедят да подкрепят подписката.

„Години наред организираме протести срещу сметището. Тук има над 70 минерални извора и всички разчитаме на туризма. Депото ще съсипе природата и ще прогони туристите. Има достатъчно много свободни общински зони, където може да се строи. Няма да позволим да се замърсява околната среда“, заяви Марин Янков от „Баненска буна – 2011″. Той разкри, че целта на инициаторите е да съберат най-малко 1000 подписа, въпреки че са достатъчни много по-малко. По закон трябва поне 20% от имащите право на глас в село Баня да подкрепят подписката, а в селището живеят 3200 души. Избирателите са по-малко. „Искаме да имаме 1000 подписа, защото винаги може да се допусне някоя грешка – я в ЕГН, я в изписването на трите имена. Затова ще се подсигурим с повече подписи“, обясни Марин Янков.

Депото ще струва над 12 милиона лева, осигурени по ОП „Регионално развитие“, ще е разположено на площ от близо 200 декара. От общината са категорични, че всички водени 26 дела по този казус са спечелени от кметството. Кметът Красимир Герчев твърди, че това е най-проверяваният проект на общината и не са открити никакви нарушения на изискванията.
standartnews.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене