Проф. Рикарди от СЗО: Само 12 % от починалите в Италия показват като причина Ковид19. Има преоценка на данните

Данните за броя на починали „от Ковид19“ в Италия вероятно ще бъде преизчислен, защото той е директна причина само на 12 % от случаите на починали „с Ковид19“, при останалите 88 % причината е друго предшестващо заболяване.

Британският вестник „Телеграф“ започна да публикува серия от материали и нови научни доклади, които показват, че тиражирания брой на стотици починали „от коранавирус“, всъщност може да се окаже в пъти по-малък от реалния.

Засега е напълно ясно, че високата смъртност в Италия се дължи на застаряващото население, прекалено напрегната здравна система, но и от начина, по който се отчитат смъртните случаи.

Има вече сигурни данни от Италия, че само в 12 % от случаите на смърт, причината е директно Ковид19, а в останалите 88 % починалите са и с Ковид19, но истинската причина е друго заболяване.

Това вероятно ще наложи промяна на начина, по който се съобщава броя на починалите и вместо 600 – 700, реалният брой на починалите от Ковид19 ще бъде 70-80, което на фона на обща среднодневна смъртност в Италия от 1600 души е по-малко от 4 процента.

Заради епидемията в Италия болниците са претоварени и е наложено социално изолиране. Но експертите са загрижени и за привидно високата смъртност, като броят на смъртните случаи надвишава общия брой на отчетените в Китай.
От 63 927 души потвърдени пациенти с коронавирус в Италия, 6 077 досега са починали. За разлика от Китай, където има 81 496 заразени и 3 274 смъртни случая.
По груби сметки това означава, че около 9 % потвърдени пациенти с коронавирус са починали в Италия, в сравнение с 4 % в Китай. По тази схема Германия, която засега е установила 28 865 случая на заразени и 118 смъртни случая, има смъртност от едва 0, 4 %.

Защо е това несъответствие?

Според проф. Уолтър Рикарди, научен съветник на министъра на здравеопазването на Италия от Световната здравна организация, смъртността в страната е много по-висока поради демографските данни – нацията има второто най-застаряващо население в света и другата причина е начина, по който болниците регистрират смъртните случаи.

 

„Възрастта на нашите пациенти в болниците е значително по-висока – средната е 67 год, докато в Китай е била 46 год“, казва проф. Рикарди. „Значи по същество нашите пациенти са по-възрастни и това е съществено за увеличаване на леталността. “
Проучване в JAMA тази седмица установи, че почти 40 % от инфекциите и 87 % от смъртните случаи в страната са били при пациенти над 70 години.
Според модела на Imperial College, Лондон, по-голямата част от тази възрастова група вероятно ще се нуждаят спешно от болнична помощ – включително 80 % от над 80 год, които ще оказват огромен натиск върху здравната система.
Проф. Рикарди също добави, че смъртността на Италия също може да изглежда висока поради начина на регистриране на смъртните случаи от лекарите.

„Начинът, по който регистрираме смъртните случаи у нас е много висок в смисъл, че всички хора, които умират в болници с коронавирус, се смятат за умиращи от коронавирус. “

„При преоценка на Националния институт по здравеопазване само 12 % от смъртните свидетелства показват пряка зависимост от коронавируса, докато 88 % от починалите пациенти имат поне една болест преди това, а много са имали две или три“ казва професорът.

Това не означава, че Covid-19 не е допринесъл за смъртта на пациента, а по-скоро означава, че статистиката за фатален изход в Италия се е повишила, тъй като голяма част от пациентите са с предварителни заболявания. Експертите също предупреждават да не се правят директни сравнения между държавите поради несъответствия в тестовете.

 

Мартин МакКий, професор по европейско обществено здраве в Лондонската школа по хигиена и тропическа медицина, казва, че страните все още нямат добра индикация за това колко леки инфекции имат хората, правили тестове.

Вече става ясно, че о-нататъшното тестване установява все повече хора с Ковид19, но без симптоми, което ще намали смъртността значително от сега посочените цифри.

„Рано е да се прави сравнение в цяла Европа“, казва той. „Нямаме подробно наблюдение на населението и не знаем колко асимптоматични хора го разпространяват. “ Проф. МакКий добавя, че в момента тестването не е последователно в целия континент или в света.
„В Германия епидемиологичният надзор е по-труден, поради сложността на работата в държавата и защото общественото здравеопазване се организира много на местно ниво. “
Но има и други фактори, които могат да допринесат за високата смъртност в Италия, казват експертите. Това включва висок процент на тютюнопушене и замърсяване – по-голямата част от смъртните случаи са в северния регион Ломбардия, който е известен с лошото качество на въздуха.Петел.бг

Освен това няма съмнение, че здравната система на Италия е претоварена с приток на пациенти с коронавирус.

„Лекарите в Италия не се грижат за по един, двама пациенти, а за по…. 1200 наведнъж“, казва д-р Майк Райън, изпълнителен директор на програмата за спешни случаи в Световната здравна организация. „Това, че спасяват толкова много хора, само по себе си е малко чудо. “
Този натиск вероятно ще се влоши, тъй като повече здравни работници са заразени и трябва да се изолират – вече 2000 са заразили вируса в Италия.
„В Италия участват три фактора: единият е, че това е много по-възрастно население, вторият е, че здравната система е била претоварена и третият е, че са имали значителна загуба на здравни работници поради високия процент на коронавирусната инфекция сред тях“, казва проф. МакКий.

„Италия ни изпреварва по епидемията – и не е ясно колко здравни работници /във Великобритания/ трябва да се самоизолират. Това е още един голям проблем.
„Въз основа на опита на Италия съществува опасност за Обединеното кралство, “ добавя проф. МакКий. „В сравнение с почти всяка друга европейска държава имаме относително недостиг на обдишваща апаратура и медицински персонал. “

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене