Даниела Георгиева „славеят на Гоце Делчев“, ексклузивно пред вестник ГРАДЪТ: Искам да мога да пея и танцивам като моя идол – Николина Чакърдъкова

Без имеЮлия Баймакова

Даниела Георгиева. Моми­ченце в трети клас, изпълни­телно и старателно като по­вечето деца на тази възраст. Дотук нищо необичайно, а всъщност детето е по-раз- лично от останалите, защо­то има блестящи певчески способности. Доказа го и на неотдавнашния национален фолклорен конкурс „Орфеева дарба“, където спечели бронзов медал във втората възрастова група с народно пеене.

„В нея видях едно бляска­во бъдеще.“ – казва препода­вателката по музика в ПМГ „Яне Сандански“, опитната специалистка по народно пе­ене Лиляна Сейрекова, коя­то вече две години работи с даровитото дете и твърди, че усъвършенства неговите ге­нетични заложби.

От бащата на Даниела някогашен изявен тан­цьор самоде­ец, научавам, че неговият прадядо е бил превъзходен певец, а баба му е пеела в градския хор.

Забелязал та­ланта на де­тето си, той го завел най-на­пред при учи­телката по пи­ано и солфеж в гоцеделчевското читали­ще – Людми­ла Куртова.

След като тя дала всичко от себе си за развитието на детския талант, пре­поръчала обучение­то да продължи при специалист по на­родно пеене.

Втората страст на Даниела са народни­те танци. Участва в известната танцова формация при гоцеделчевското читали­ще „Неврокопчанки“ с ръководител Костадин Гьоргов. Доста по-малка е от другите участнички, но по думите на ръководителя, „тя вдигна с десет степени нивото на програмата.“ Във формацията Даниела и пее, и танцува. Любимият и танц е шопският, защото тогава трябва да минава зад оста­налите, да ги оглежда и това и е забавно като игра. Има си и любима песен – „Бор са­дило“ на Руска Стоименова. Като част от „Неврокопчанки“ тя е била в Гърция, Маке­дония и Полша.

С певческия си талант Да­ниела печели призови места не от вчера. Преди две годи­ни, едва осемгодишна, тя по­беди останалите участници в състезанието „ГрадЪ търси талант“ и спечели голямата награда. През миналата го­дина получи специалната награда на кмета на община Гоце Делчев за участието си в първия фестивал на дет­ското и ученическото твор­чество „Пролет в Неврокоп“.

„С много голямо желание отивам на концертите и се радвам. Обичам да съм обле­чена в носия. Когато излизам на сцената, малко се при­теснявам, но започна ли, се чувствам много добре. Още по-добре ми е, когато майка и татко са в залата. Като ги гледам, ми е много приятно.“ – споделя малката изпълни­телка.

Вкъщи Даниела има запи­сана музика на компютър и пее с нея. Колкото до танци­те, и те продължават у дома, защото помага на по-мал­ката си сестра, шестгодишната Симона, която също играе при К. Гьоргов, но във формацията за малки из­пълнители „Неврокопчанчета“. При толкова анга­жименти Да­ниела намира време и за игри. Преди концертите е твърде заета с репетиции, но после си наваксва. Има много прия­телки, които постоянно я търсят.

А как вижда бъдещето си – предимно като танцьорка или като певица? „По-голямото ми желание е да пея! – без да се зами­сли, отговаря Даниела. – Любимата ми певица е Ни­колина Чакър­дъкова. Искам да пея и да танцувам като нея.“

{{ reviewsOverall }} / 5 Users (0 votes)
Rating0
What people say... Leave your rating
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Leave your rating

Your browser does not support images upload. Please choose a modern one

Start typing and press Enter to search