БСП готви изненада с Жан Виденов?

Жан Виденов

Бившият премиер Жан Виденов се връща в червените редици след лична покана от тясното партийно ръководство на БСП, научи „Всеки ден“. В последните седмици екслидерът на Столетницата едва смогвал на телефонните обаждания от „Позитано“ 20 и различни партийни шефове от структурите в провинцията с молба да се завърне в левицата и дори да присъства на конгреса в събота.

Социалистите се събират на най-висшия си форум, за да обявят платформата, с която ще се явят на предстоящите европейски избори през май. Да им бъде гост на първия ред бил текстът на поканата, която Виденов получил в директорския кабинет на икономическия си колеж в Пловдив, разкриха пред „Всеки ден“ членове на местните червени редици.

Нито потвърждение, нито отказ обаче досега имало от бившия премиер. „Вероятно премисля какво би изгубил“, тълкуват бесепарите. Според тях той не смята да се връща на политическата сцена, защото още не бил простил предателството на партията спрямо него и пращането му в пълно забвение и отрицание след събитията през 1997 г.

В тесен кръг наскоро Виденов споделил, че се опасява да не бъде използван във войната, която бившият президент Георги Първанов отново обяви на Сергей Станишев след размразяването на проекта АБВ и реденето на паралелна листа за евровота. Виденов и Гоце са в обтегнати отношения от десетилетия. Няколко месеца след лидерския двубой между Първанов и Станишев през 2012 г. експремиерът обяви наследника си на върха в партията за себичен. „Той мислеше само за себе си и сърцето му никога не бе в партията“, отсече Виденов, с което даде да се разбере, че предпочита шефа на евросоциалистите за лидер на Столетницата пред връщането на Първанов на поста.

Освен разговорите за връщането в червеното русло и реанимирането му като основен играч в партията Виденов е получил немалко номинации и да се озове в листата на БСП за изборите. Първи за евродепутат го поискаха левите в Казанлък, които му отредиха десето място. Името на бившия премиер обаче фигурира и в списъците на няколко пловдивски, старозагорски и дори софийски района, разкриха запознати с процеса . Засега той мълчи дали изобщо би се съгласил да участва по-нататък за същинското му вписване в листата. За целта трябва да подпише специална декларация, напомнят от „Позитано“ 20.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене