Малки лазарки огласиха с песни и обредни ритуали Микрево, Струмяни и Илинденци

main_b

снимки: Община Струмяни

Вярва се, че къщата, в която са влезли лазарки, ще бъде честита през цялата година

„Разтвори се горо, водо, да преминат лазарки!” – с  тази песен, пременени и с венчета на косите, с кошнички в ръце, малките лазарки преминаха през улиците на трите най-големи села в община Струмяни – Микрево, Илинденци и Струмяни, и благословиха стопаните на десетки къщи.

Традиционно в община Струмяни най-малките момиченца правят вълнуващ и трогателен един от най-красивите пролетни празници – Лазарица. В календара на християнската църква празникът е свързан с един от най-вълнуващите евангелски сюжети – с възкресението на Лазар.

Според българската народна традиция Лазаровден или „Лазарица“, „Лазарова събота“ е денят, в който се ознаменува превръщането на подрастващите момичета в моми за женене.

Лазарките стават рано, при изгрев слънце, пречистват се в храма и палят свещичка, след което тръгват към гостоприемните стопани на общината.

Малките лазарки влизат в домовете, като най-напред са „поялиците”, които пеят, след тях – „шеталиците”, които играят.  Лазарките пеят песни за всеки член от семейството. Първо пеят за домакина, който влиза в средата на лазариците. Шеталиците играят с кърпите-кланячи.

Пеят се песни за домакинята, за мома и ерген, за женитба, за малко дете, за млада невяста. И домакините ги дарявят с почерпка, яйца и дребни пари.  След като приключат своите шетания се изпълнява и последният лазарски обичай – „кумиченето“.

Преди обяд всички лазарки се отправят вкупом към реката. Всяка носи със себе си върбово венче, подреждат се една до друга покрай на реката и едновременно пускат венчетата и особено е радостна онази, на която венчето се понесе най-бързо от водата – тя се избира за „кумица” на лазарките и се счита, че ще бъде особено щастлива.

За 16-а поредна година малките момиченца танцуваха и създадоха неповторима Лазарица в община Струмяни. Много домове посрещнаха гостоприемно малките посланици на запролетяването, посрещна ги и къщата на кмета на община Струмяни Емил Илиев в Микрево, специално подредена и украсена, с купа яйца, с малки подаръци и с една огромна люлка, на която децата поиграха на воля, но преди това изпълниха чинно своите ритуали и наричаха: Да е здрава и берекетна година, колкото са горя в листята, толкова здраве в къщята!

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене