Без категория

Кметове от Югозапада въстанаха срещу одобрените проекти от МС

общини югозапада

Въпреки обещанието на правителството финансиране да получи всяка община в България, извън одобрените проекти останаха 5 общини в Пиринско, сред които и областният център Благоевград


Георги Икономов: Сигурен бях, че определени общини ще имат приоритет пред други

Вельо Илиев: Аз мисля, че както живеят граждани на България в Гоце Делчев, така живеят и в Петричка община


5 общини в Югозападна България останаха извън списъка с одобрени за финансиране проекти от Публичната инвестиционна програма „Растеж и устойчиво развитие на регионите“ на МС. Нито едно от подадените от общините Благоевград, Банско, Петрич, Струмяни и Кресна проекти предложения не е счетено за важно и необходимо от управляващата коалиция.
Кметът на Банско Георги Икономов заяви, че не е изненадан, че общината, която ръководи не е в списъка с одобрените проекти, въпреки че подадените предложения са 5 на брой.
„Сигурен бях, че определени общини ще имат приоритет пред други, но както уверяваше и областният – каза, че за всички общини ще има, което беше редно”, започна коментара си г-н Икономов.
„Аз мисля, че както живеят граждани на България в Гоце Делчев, така живеят и в Петричка община, даже малко повече. Общо взето, като се направи сметка почти половината от населението на област Благоевград няма да има възможност да се докосне до тази помощ от държавата”, коментира кметът на Петрич инж. Вельо Илиев.
Както E79news първи ви информира, за сметка на населените места в тези общини големи финансови потоци се насочват към районите, които са под попечителството на ДПС и БСП. В община Белица ще бъдат финансирани 4 проекта на обща стойност 698 000 лв., а 352 000 лв. от тях ще бъдат за подмяна на водопроводната мрежа и изграждане на пречиствателна станция в родното село на Областния управител Муса Палев. Населените места в община Гоце Делчев ще получат най-голямата държавна помощ по тази програма в област Благоевград. В селата Мусомища, Баничан, Борово, Лъжница, Корница, Брезница, Буково, Горно Дряново, Рибново, Дъбница и гр. Гоце Делчев ще бъдат реализирани проекти за 5 250 000 лв. Като брой одобрени проекти пък лидер в Пиринско е община Сатовча. Цели 15 обекта ще получат държавно финансиране на обща стойност около 1,5 млн. лв. Тук печелившите населени места ще са селата Сатовча, Кочан, Вълкосел, Слащен, Плетена, Крибул, Туховища, Годешево, Жижево, Осина, Ваклиново. В Якоруда пък ще бъде реконструирана спортна зала за 1 500 000 лв.
„Има нещо много интересно. Има населени места, където има едни кръгли суми от по 200 000 лева, на други по 150 000. Аз се съмнявам, че чак толкова им съвпадат проектите и количествено-стойностните сметки, че да са с еднакви проекти по 200 000 лева. Всички тези пари са дадени по-скоро така наедро и съм убеден, че тези населени места едва ли имат проектна готовност в истинския смисъл на думата, какъвто се изискваше от нас и какъвто сме представили”, допълни още градоначалникът на Банско Георги Икономов.
Пренебрегнатите от държавната власт кметове се надяват, че политическата им ориентация не е била критерий при подбора на проекти.

Е79

ПЪЛЕН АНАЛИЗ ПО ТЕМАТА ОЧАКВАЙТЕ УТРЕ НА СТРАНИЦИТЕ НА ВЕСТНИК ТОП ПРЕСА

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене