Депутатът Георги Андонов възропта срещу изменения в „Кодекса за данъчно облагане на доходите” на Република Гърция

георги-андоновНародният представител Жоро Андонов възропта срещу –  Изменения в  „Кодекса за данъчно облагане на доходите” на Република Гърция, научи Топ Преса от свои хора в парламента. Заедно със своя колега Красен Кръстев, депутатът от Гоце Делчев пита министъра за позицията на България по темата. Ето пълният текст на въпроса : 

ЧРЕЗ ПРЕДСЕДАТЕЛЯ

НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ

 

ДО

МИНИСТЪРА НА

ВЪНШНИТЕ РАБОТИ

Г-н Даниел Митов

 

В Ъ П Р О С

от Георги Андонов и Красен Кръстев

Народни  представители от ПГ на ПП ГЕРБ

На основание чл. 90, ал. 1 от Конституцията на Република България и чл. 89 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание, внасяме въпрос

ОТНОСНО: Изменения в  „Кодекса за данъчно облагане на доходите” на Република Гърция

 

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН  МИНИСТЪР,

С кодекса за данъчно облагане на доходите , Република Гърция, въвежда т.нар. превантивен данък от 26% върху местни лица, по всички плащания за сделки към физически и юридически лица, регистрирани по законодателството на Република България.

Според експерти приетата от Гръцкия парламент промяна нарушава пряко, както европейското право, вкл. основното право и принципи за свободно движение на стоки, капитали и хора в Общността, така и международните споразумения за избягване на двойното данъчно облагане, които Гърция е сключила със страни, които съгласно гръцкото данъчно законодателство (чл. 65 от КФЕ) се определят като страни с привилегировани данъчни режими, вкл. за държави членки на ЕС като България, Ирландия и Кипър.

Налагането на т.нар. „превантивен данък“ от 26% върху плащания от регистрирани в Гърция лица към техни контрагенти от държави членки на ЕС, с които Гърция е сключила споразумения за избягване на двойно данъчно облагане, е недопустима дискриминация според приложимото международно и европейско право и е в ущърб, както на съответните гръцки компании, така и на техните контрагенти от Република България.

Ясно е,че  този данък ще бъде удържан за сметка на дължими плащания към българските контрагенти. Също така върху българските юридически и физически лица, доставчици на стоки и услуги за гръцкия пазар, както и за българската данъчна администрация се налагат допълнителни изключително тежки, усложнени задължения при неясни критерии.

В тази връзка въпросът ни към Вас е:

Каква е позицията на Министерство на външните работи и какви действия ще предприеме страната ни относно защита интересите на българския бизнес ?

 

София, 27.03.2015 г.                     Народни представители :

 

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене