Съдът връща на работа уволнена юристка в отдел „Култура“ с 1665 лв. обезщетение

66771-632x358

Владимир Ковачев

Бившата юристка към отдел „Култура” на община Благоевград Мария Стойнева спечели дело за уволнение на първа инстанция. С решение на районния съдия Вера Янева-Коева тя е възстановена на работа. Трудовият и договор като главен експерт „юрист” е прекратен по заповед на кмета от 15-и януари, след като съдът възстановил на тази длъжност уволнената преди нея Емилия Михова.

Тя работила като специалист „Човешки ресурси” и била уволнена два месеца преди края на мандата на кмета Костадин Паскалев, а впоследствие нейната длъжност била трансформирана като главен експерт „юрист”. След последвалото съдебно решение за възстановяване на Емилия Михова в направление „Култура“ е утвърдено ново щатно разписание, което влязло в сила на 29-ти декември миналата година.

В него длъжността юрист е премахната, а е утвърдена тази на специалист в „Човешки ресурси“, в резултат на което Мария Стойнева била уволнена. Тя обжалвала кметската заповед в съда и делото е разгледано по бързото производство. Съдията счита уволнението за незаконно, тъй като в случая става въпрос за две различни длъжности, и връща Мария Стойнева на работа, като й присъжда обезщетение от 1665 лв.  от претендираното 3996 лв.

Това е повторно уволнение на Мария Стойнева. Тя е освободена от работа преди 2 години и половина, но с решение на съдия Владимир Ковачев е възстановена. Идентично е и решение на съдия Вера Янева-Коева, което не е окончателно, тъй като подлежи на обжалване.

struma.bg

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене