Петричко село стяга международен конкурс по надлъгване

080a95fc50e08f1286cfffdade3b0aa2_600x460

В петричкото село Скрът върви трескава подготовка за най-голямото събитие в населеното място – фестивал навръх 1-ви април – Деня на хумора и шегата. Стотици наши и македонски самодейци ще се надлъгват, надпреварата ще е в селското читалище. От години празникът се почита от местните хора, а се канят и много другоселци.

Очаква се десетки селища да участват, а сред тях ще има няколко от съседна Македония – от общините Ново село и Струмица. Така конкурсът по хумор и опашати лъжи ще бъде международен. В селото е прочутата „Скрътска академия“, за която няма почивен ден. „Славата й се носи не само в региона, но и зад граница. Всички местни хора се гордеят със своеобразната си „Академия на мъдреците“. „Винаги намираме изход, дори от най-трудните ситуации, благодарение на нашите „академици“. Затова ги търсят отблизо и далеч. Те помагат на нашите самодейци в измислянето на скечове, на смешки“, твърди кметицата на село Скрът Надежда Райчева. На сцената ще излязат стотици мъже, жени и деца, които ще пресъздадат по възможно най-весел начин народни обичаи. Ще има хумористични сценки и песни. Няма да мине и без награди на общинския фестивал на хумора и шегата, който ще е под мотото

„Колкото хора, толкова умове“. Осигурени са парични премии за победителите от първо до трето място и в индивидуалните, и в колективните изпълнения. Всеки участник пък ще получи почетна грамота. „Ние няма да участваме в класирането, защото е ясно, че ще сме първи. Все пак за нас работят „академиците“ ни. Битката между нашенци и македонци за първото място ще е оспорвана. Притесняват ни комшиите, че и тях ги бива доста в лъжите, особено що се отнася до историята. Нищо чудно да станат първи“, казват с усмивка жители на Скрът.

standartnews.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене