Съветниците дадоха картбланш на петричката болница да изтегли 1 848 000 лв. кредит, ипотекират общинско имущество

66049-632x358

Съветниците от Постоянната комисия по здравеопазване към Общински съвет – Петрич с председател доктор Христо Френгов гласуваха МБАЛ „Рокфелер” да обяви обществена поръчка за избор на банка, от която болницата да тегли кредит в размер на 1 848 000 лева, необходими за приключване на проекта за трансгранично сътрудничество съвместно с болницата в гръцкия град Кавала. По този проект в болничното заведение ще влязат 950 000 евро за лиценз за болничен туризъм и за доставка на медицинско оборудване и техника.

Тегленето на кредита е един вид обезпечение на участието на МБАЛ „Рокфелер” в процедурата, която ще приключи през август тази година. За целта е необходимо да има решение на Общински съвет. Съгласно становището на Комисията по здравеопазване община Петрич ще се включи чрез учредяването на договорна ипотека върху общински имоти и ще стане солидарен длъжник.

Молбата до Общински съвет за обявяването на обществената поръчка за теглене на кредит с лихва, не по-висока от 10%, е подписано от временно изпълняващата длъжността управител на болницата доктор Тодорка Икономова. Единствено членовете на здравната комисия Костадин Герчев и Станимир Златков се въздържаха с мотиви, че болницата е с временен управител и има риск заради изискването да се ипотекират общински имоти.

Тегленето на кредита е изгодно за болницата и не крие никакъв риск нито за нея, нито за общината. За първи път от много години насам в МБАЛ „Рокфелер” ще бъде доставено ново болнично оборудване и техника. В болницата ще влязат 950 000 евро, които ще я закрепят на медицинската карта на България и ще станат гаранция тя да не бъде затворена, обясни доктор Френгов.

В сметката на МБАЛ „Рокфелер” вече има преведени по проекта 129 000 евро, които са целеви.

Предвид факта, че до затварянето на програмата през август остава малко време, колкото по-рано бъде взето решение за тегленето на този кредит, толкова по-голяма част от тези 950 000 лева ще може да усвои болницата под формата на оборудване и техника. Откриването на процедура по избор на постоянен управител на МБАЛ „Рокфелер”, както предлагат някои колеги, ще изиска време и ще забави нещата, заради което болницата няма да може да осъществи проекта, казаха съветници.

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене