Наследникът на един от най-старите търговци в Гоце Делчев и околията пред Топ ПРЕСА: Не обещавайте неща, които не зависят от вас и не са във вашата компетентност, защото ще дойде ден да ги изпълнявате

54

Ралица ВАСИЛЕВА

По образование Иван Давидов е строителен инженер и магистър по Корпоративни финанси. В периода от 1992 до 2000 г. развива собствен бизнес в продажбите към крайни клиенти. Кариерния си път в „Хенкел“ започва като търговски представител през 2001 г. През годините изпълнява функциите на мениджър продажби и мениджър маркетинг. От 2010 г. заема позицията на търговски директор направление „Лепилни Технологии“.

– Защо се ориентира към сферата на търговията?
– Може да прозвучи нескромно, но моите корени са от търговски род. Моят прадядо Костадин Давидов е бил един от най-големите търговци в град Гоце Делчев и околията. Всички в семейството смятаме добре наум, работим с големи цифри и порядъци и работим добре с хора. Така че веднага след промените през 1989 година, когато се разпадаше социалистическата пазарна система, аз разбрах, че моето бъдеще не е в проектантско бюро, а на свободния пазар на стоки и услуги.
– Би ли ни разказал накратко за първата си продажба?
– За първа продажба не мога да си спомня, но си спомням, че още като ученик продавах в събота и неделя в градинката „Кристал“ ръчно правени украшения, правени от един познат зъботехник. В последващия период съм работил с ключови клиенти, най-големите от които са реализирали оборот до 3 млн. евро годишно.
– Какво те накара да приемеш поканата на „Фор-Тийм Консулт“ за участие в търговската академия като гост водещ?
– Познавам Доброслав Добрев от 2003 година. До тогава се бях включвал в над 30 различни обучения като наблюдател или като участник в ролеви игри. Част от тези обучения бяха с преподаватели от: Германия, Великобритания, САЩ, Полша, Испания, Австрия.

От всеки един тренинг съм научил много, но един от хората, от които съм взел най-много, е Добри. Аз оценявам много високо идеята за създаване на търговска академия, очаквам с нетърпение излизането на първите випуски от нея и не мога да не участвам в поредното ново начинание/приключение. Моят опит в управление на търговски екипи и в подбор на търговски представители би спомогнал на бъдещите търговци по-добре да разберат очакванията на своите работодатели и мениджъри.

– Какъв съвет би дал на младите хора, които ще се включат в Търговската академия на „Фор-Тийм Консулт“ и които искат впоследствие да се реализират като търговци?

– Не обещавайте неща, които не зависят от вас и не са във вашата компетентност, защото ще дойде ден да ги изпълнявате. Другото, което мога да
им кажа, е, че постоянната и системна работа, съчетана с мисъл, винаги води до резултат.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене