Топ Преса: Сортовите вина на Югозападна България

vino_buchva_3_[223]

Юлия Костадинова

 

Долината на Струма е място, което поражда в една голяма част от българите големи, да не кажем свръх-големи очаквания към всичко, което идва оттам. Оттам идват македонската национално-освободителна романтика, македонската наденица също, средиземноморският климат, прословутите тракийски гробници и мурафети, мелнишките скали, баба Ванга, Американският университет и т.н. От там също идва и широката мелнишка лоза, виното от която, както са ни учили, можеш в кърпичка да го вържеш. Ако ви стиска, опитайте.

Преминаваме на „македонска” вълна със сортовите вина от долината на Струма.

Без съмнение прегледа на вината от региона на Югозападна България трябва да започне с емблемата, със сорта – град Мелник. Имахме само три мелника – два на Логодаж и един на Дамяница – много добри вина, с коректно съотношение цена/качество. Без да блестят с пищност и великолепие, те все пак устойчиво ни показват вече няколко реколти, че мелник (предимно ранна мелнишка лоза) е приятен, специфичен български сорт и, ако се работи правилно, може да даде интересни резултати. Предполагаме, че не повече от това, което са постигнали винарите в двете изби и категорично това не са вина, които можете да носите „вързани в кърпа”.

Ако търсите обаче такива, попаднали сте на правилното място, само че сортът е до болка познатото мерло… и една сира. Без да преувеличаваме, особено Hypnose Reserve на Логодаж е вино с такъв екстракт и мощ, че нищо чудно да можете да го пренесете в парче плат. За нас и Hypnose Merlot Single vineyard 2007, и споменатата Reserve 2007 са сред топ вината на България. Заедно с тях трябва да отличим и пищната сира Incantessimo, пак на Логодаж, която бе нарочена за „технологична” и „без произход”, но дори и така да е, препоръчваме я горещо, защото след година-две виното ще бъде истинска красавица. Определено става дума за вино от световна класа и в тази връзка пожелаваме успех на винарите от Логодаж, които наскоро си смениха уайнмейкъра, да продължат да ни радват с такива произведения.

Не може да не кажем и няколко думи за рубин. Освен, че го смятаме за интересен местен сорт с голям потенциал да ни прослави извън страната (името е атрактивно и разбираемо на много езици, а това, вярвате или не, има голямо значение по света), той винаги се отблагодарява с много сочна плодовост и добри танини. Вярно е, че досега не е показал забележителен потенциал да отлежава, но стискаме палци и се надяваме един ден Bulgarian Rubin да бъде разпознаваем бранд и да се пие на чаша във винените барове от Ню Йорк до Токио. Последно ще припомним, че рубинът е местна кръстоска, получена от сортовете сира и небиоло, а винарите от Дамяница и Логодаж успешно го наложиха като „втори” сорт след мелник в Югозапада.

Тук е мястото да кажем, че имахме и едно вино от сорта руен, което пък е друга интересна кръстоска между широка мелнишка лоза (мелник) и каберне совиньон.

Наздраве с вината от долината на Струма!

Мелник:

Nobile Melnik 2007, Логодаж

Uniqato Melnik 2007, Дамяница

Melnik 55 2006, Логодаж

Рубин:

Nobile Rubin 2007, Логодаж

Uniqato Rubin 2007, Дамяница

Руен:

Nobile Ruen 2006, Логодаж

Традиционни сортове:

Hypnose Reserve Merlot Single vineyard 2007, Логодаж

Hypnose Merlot Single vineyard 2007, Логодаж

Incantessimo Syrah 2007, Логодаж

Medi Valley Cabernet Sauvignon Reserve 2007, Меди вали

Medi Valley Merlot 2007, Меди вали

Medi Valley Cabernet Sauvignon 2007, Меди вали

Logodaj Merlot 2008, Логодаж

В дегустационната комисия на сортовите вина от долината на Струма бяха Ефросия Благоева, Юлия Костадинова, Яна Петкова, Емил Коралов, Ивайло Игнатов и Ясен Захариев. Напомняме, че дегустацията ни е доброволна и безплатна.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене