Кирил Добрев сензационно пред ПИК за новата роля на Румяна Бъчварова в държавата! Извади смущаващи факти за Реформаторите! Вижте какъв съвет даде на Бойко!

кирил добрев

Изминалата седмица поднесе на обществото драматични промени в МВР и ДАНС.

Вътрешният министър Вучков хвърли оставка в деня, в който директора на ФБР Джеймс Коми бе на посещение при премиера Борисов.

Вицепремиерът Бъчварова пък бе излъчена за МВР-шеф.

По всички горещи въпроси потърсихме мнението на червения депутат Кирил Добрев.

 

Интервю на Ивайло Крачунов

 

– Г-н Добрев, каква според вас е истинската причина за оставката на Веселин Вучков като вътрешен министър?

– Моите уважения към Вучков – той е изключителен експерт и балансиран политик. Но не одобрявам, че подаде оставка по такъв начин и в такъв момент. И не заради дискомфорта, който причини на Бойко Борисов, а заради това как България изглежда отвън.

– Смятате ли, че представители на Реформаторския блок са подтикнали Вучков да предприеме такъв изненадващ ход?

– Не ми се вярва, защото Вучков  изглежда много по-умен от Реформаторите. Според мен се касае за кофти стечение на обстоятелствата.

Според мен той си подаде оставката в неподходящ момент. Категоричен съм в това.

– Защо оставката на главния секретар на МВР Светлозар Лазаров се превърна във фикс идея на Вучков и Реформаторите?

– Лазаров е една от малкото фигури в сектор Сигурност, който бе приет еднакво добре и от управляващи и от опозиция.

Той е изключителен професионалист. Него го харесваха страшно много дори редовите полицаи, защото бе един от тях. Системата най-много ще загуби от това, че той я напуска.

Амбициите на Реформаторите да овладеят системата за сигурност вече е очевадна. Надявам се, че Бойко Борисов няма да им се поддаде.

По приказки и тези, Реформаторите не са мръднали от 1999 година. И ако Борисов им позволи да овладеят службите, тепърва ще видим развинтеното въображение на ген. Атанасов.

– Защо председателят на БСП Михаил Миков не взе отношение по такава важна тема като промените по върховете на МВР и ДАНС?

– Това е въпрос, който трябва да зададете на Миков. Според мен като бивш вътрешен министър и като човек от системата, той трябваше да се включи с коментар много по-рано. Това първо, второ – изказването на премиера Борисов в пленарната зала, в което каза, че за промените в такива важни и ключови служби като МВР и ДАНС, е добре да има обсъждане между управляващи и опозиция, аз го приех като протегната ръка.

Съжалявам, че моята партия все още не е отговорила на тази протегната ръка по тази тема.

– Не смятате ли, че пасивността на Миков трасира пътя на Сергей Станишев като лидер на БСП и му осигурява служебна победа?

– Имам честта през последните месец-два да общувам със Сергей Станишев. Той изцяло е фокусиран в неговото преизбиране като президент на Партията на европейските социалисти. Сергей протегна ръка към премиера Борисов за приемането на България в Шенген.

Станишев вече има друга писта по която се състезава. Мисля че по-малко го интересуват вътрешнопартийните въпроси.

– Мнозина анализатори изтъкват, че Румяна Бъчварова е завършила Социология и заради това ще й е трудно да се справи като вътрешен министър. Вашето мнение?

– Нали не очаквате да кажа нещо лошо за жена политик, а особено за жена, която ще бъде министър на вътрешните работи? (смее се).

За мен темата за жените в политиката е чувствителна, още повече, че днес е 8 март.

Единственото, което ме смущава, е не професията на Бъчварова, а широко прокламираното спокойствие, което тя трябва да внесе в системата на МВР.

В службите трябва да ври и кипи. Поне аз така разбирам полицейската работа.

Обществото чака отговор от г-жа Бъчварова за зачестилите убийства и за високия ръст на битовата престъпност. Това са отговорите, които хората чакат.

– Какво смятате за изказването на колегата ви Атанас Мерджанов, че Румяна Бъчварова ще е следващият кандидат за президент?

–  Според мен пред г-жа Румяна Бъчварова има много сериозно изпитание. Надявам се, че през тази една година тя ще покаже качества и силна ръка. И ако това се случи, то съм убеден, че след президентските избори тя ще бъде следващия премиер.

– Смята се, че Румяна Бъчварова е в близки отношение с кръга „Капитал“. Смятате ли, че това ще отрази на обективността в работата на МВР по предварителните производства срещу Иво Прокопиев, които се извършват по сигнали за аферите „Каолин“ и EВН?

– Нямам задълбочена информация по тази тема, но тепърва ще видим нейните действия. И ако има действия в тази посока, то това ще проличи ясно.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене