Петрич ще търси финанси от Европа за лековитата вода на Ванга

9039fdac9d0086ace6964237e3bc6788_XL

Община Петрич не се е отказала от идеята минералната вода край храма на пророчицата Ванга да стигне до града, за да се развиват балнеологията и СПА туризма. Но ще трябва да почака. Проектът не бе одобрен за финансиране от прeдишното правителство. Стойността му е 6 631 725 лева, предаде standartnews.

„Желанието ни е да дадем тласък на туризма в още една посока – балнеолечението. Преди 1989 г. минералната вода е стигала до града ни, но при възстановяването на частните земи бе прекъснат тръбопроводът. С минералната вода край църквата на Ванга ще привличаме много гости от страната и чужбина, нашата цел е да печелим от туризъм, защото имаме природните дадености. Ще кандидатстваме за средства от Европа“, заяви градоначалникът Вельо Илиев.

Идеята за довеждането на водата до Петрич е много стара, но липсата на финансови средства е пречка тя да се осъществи. В последните години броят на гостите в района расте непрекъснато. Най-посещаваните места са храмът на Ванга в Рупите, нейната къща – музей в южния град и Самуиловата крепост. Всеки ден стотици туристи разглеждат забележителностите.

„Това осигурява финансови постъпления в нашия регион. За нас си остава приоритет развитието на туризма. С минералната вода ще станем и център на балнео и СПА туризма“, категоричен е кметът на Петрич. Предвижда се с минералната вода да се захранват болницата „Рокфелер“ и училищата.

„Това ще привлече повече гости от страната и чужбина. Очакваме още по-голям интерес от съседните ни страни, с които граничи нашата община – Гърция и Македония“, допълва Вельо Илиев.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене