Нужна е държавна политика за развитие на лозарството

1316607861_74722_1

Нужна е държавна политика за развитие на лозарството и за създаване на нови насаждения, смята административният секретар на Черноморската регионална лозаро-винарска камара във Варна Денко Георгиев.

Според него заради липсата на държавна политика е затруднено създаването на нови насаждения, изчезват и традиционните български сортове. Много от базите за производство на вина са променили статута си или са фалирали, каза Георгиев и посочи като примери Силистра, Шумен, Каварна, Провадия, Варна, Попово.

Денко Георгиев бе гост на организирания за осемнайсети път днес в Силистра от Асоциацията на лозарите и винопроизводителите в Силистренско празник на лозето и виното „Силвин” („Силистренско вино”). На празника бе разпространено становище от Черноморската регионална лозаро-винарска камара до Националната лозаро-винарска камара във връзка с подготвяния нов Закон за виното и спиртните напитки.

В писмото се изразява тревога от намерението със закона да се разреши на всички производители да произвеждат само срещу декларация пред Изпълнителната агенция по лозата и виното до 100 хектолитра вино за продажба на крайни клиенти. Според писмото това крие опасност пазарът да бъде залят с вина с по-ниска себестойност.

Смята се, че така се занижава контролът на качеството. Много се говори за подпомагане на малкия и среден бизнес, но към тая дата не виждам какво се прави – просто трябва да заработи държавата, заяви председателят на Асоциацията на лозарите и винопроизводителите в Силистренско Божидар Боев.

Източник: БТА

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене