Кирил Костов: Не съм от певците, които си мислят, че могат да пеят всичко

Kostov

Кирил Костов е роден в Благоевград. Понастоящем е професор в ЮЗУ “Неофит Рилски” – Благоевград. Независимо от професионалната си ориентация, като преподавател той остава безрезервно отдаден и на първата си “любов” – песента. Преминавайки като солист през различни самодейни състави, включително хор “Ален мак” и “Китаро-мандолинния състав” при читалище “Никола Вапцаров” – Благоевград, професионално усъвършенствал се като певец в Ансамбъла на строителни войски – София (1970-72 г.) и един сезон в Камерна опера Благоевград, той получава своята истинска квалификация и популярност, като певец във фолкгрупа “Пирина” и като неин солист печели Голямата награда на “Пирин-фолк”- 93 с песента “Село мое”. По-късно в класацията на телевизионното предаване по БНТ –“Добро утро” с песента “Писмо от чужбина” поставя абсолютен рекорд, като остава десет седмици на първо място. Следват албумите “Разбито сърце” (1995 г.), “Ленче бре душо”- любовни македонски дуети с популярната изпълнителка Йорданка Варджйска (2000), „Гори сърце, гори” (2004), “Толкова те търсих” – двоен албум от 24 песни (2010 г), „Не се бели Маре (2014). Единственият певец от България, поканен да вземе участие в Мега концерта на македонската песен в гр. Скопие (2006 г) под надслов „ 50 години с песните на Никола Бадев” и по повод 30-годишнината от неговата смърт. По повод 60 годишнината на певеца, на организирания от телевизия „Родина” юбилеен концерт „Един живот – два свята”, присъства лично и президентът на Република България. Има редица записи и излъчвания по Радио Благоевград, Националното радио, телевизия „Родина”, БНТ, БТВ и др.

Кога разбрахте, че можете да пеете ?
– Едва 10-годишен, с появата ми на “голямата” сцена в салона на старото кино в Благоевград, по повод празника на жените „8-ми март” изпях известната в целия свят италианска канцонета „Мама”. Виждайки сълзите на майките дошли на концерта почувствах, че песента ще се превърне в моя съдба. А с първата награда за изпълнение на македонска народна песен в конкурса за певци на международния фестивал за млади таланти – Артек-1963 се уверих категорично, че песента ще ме съпътства до края на живота.

Как се ориентирахте към народното пеене?
– Може да се каже, че в известен смисъл, това стана случайно. Натрупал вече професионален опит, като певец в Ансамбъла на строителни войски, когато фолк-формацията към Балкантурист – Благоевград (1980 г.) обяви конкурс са певец, заедно с моята колежка Виолета Кадийска се явихме и бяхме одобрени като дует и индивидуални изпълнители. Независимо, че до този момент изпълнявах основно популярната за това време италианска естрада, с участието ми в тази фолк-формация и най-вече със запознаването ми с творчеството на ненадминатия македонски певец Никола Бадев, разбрах, че докоснеш ли се до магията на народна песен, това е за цял живот.

Изпитвате ли потребност да предадете таланта си на младите хора?
– Така формулиран въпроса според мен е зададен неправилно. Талантът или го имаш или го нямаш. Той е висша проява на надареност и е природна генетична даденост, която може да се развива и усъвършенства. Но ако нямаш талант за народно пеене, няма какво да развиваш. За тези, които по комерсиални причини са започнали да пеят македонски народни песни, а нямат талант за това, аз казвам, че „измъчват“ македонската песен. И те не са един и двама. Но, ако талантлив млад човек, който иска да се развива като певец прецени, че мога да му дам полезни съвети в тази посока, ще се отзова с удоволствие.

Как избирате песните, които да изпълнявате и предпочитате ли да записвате авторски песни?
– Изпълнявал съм песни от авторите Никола Ваклинов, Димитър Янев, Чавдар Коцев, Никола Бадев и Коста Наумовски от Република Македония. С песента „Село мое“ на Никола Ваклинов спечелих „Голямата награда“ на първия фестивал за авторска песен на фолклорна основа „Пирин-фолк“ – 93. А с авторската песен на Никола Бадев „Скопие, Скопие, чудно ненагледно“ станах популярен не само у нас, но и в Република Македония”. Що се отнася до това, как избирам песните, които изпълнявам ще отговоря накратко така: – Хубав текст, в който има послание и поезия, а в музиката да има много чувственост и мелодия, която да отговаря на моята лирична душа.

Цялото интервю четете в печатното издание на Топ Преса

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене