Прокуратурата отвори широк фронт срещу незаконното подслушване

цацаров

Заради скандала с незаконното разрешаване и използване на специални разузнавателни средства (СРС) в продължение на 10 месеца, при което вероятно е копиран целият информационен масив на МВР, известен като разработката „Червей“, прокуратурата отвори широк фронт срещу съда, МВР и ДАНС, пише вестник „Сега“ в днешния си брой. Вчера първо беше временно отстранена шефката на Софийския градски съд Владимира Янева. Срещу нея и и срещу висш служител от ДАНС – Тодор Костадинов, бивш шеф на дирекция „Сигурност“ в МВР, е образувано дело. Двамата още нямат обвинения, но от думите на главния прокурор Сотир Цацаров се разбра, че това е въпрос на дни. Търси се и кой е поръчал престъплението – т.е. кой разполага със секретния масив на МВР.

Висшият съдебен съвет (ВСС) единодушно гласува предложението на Цацаров Янева да бъде отстранена и като шеф на СГС и като съдия. Срещу нея е образувано разследване, че от септември 2013 г. до юли 2014 г. е разрешавала противозаконно използването на СРС, за което НК предвижда от една до пет години затвор и глоба до 5 хил. лв. Тодор Костадинов е разследван за документно престъпление. На въпрос защо не са повдигнати обвинения, Цацаров отговори: „И в момента екипи прокурори извършват разпити и изземване на техника. Нека съберем достатъчно доказателства“. Отстраняването на Янева се налага заради обществената опасност на деянието й и за да спре да разрешава СРС, обясниха от прокуратурата. За Костадинов било безсмислено да се иска отстраняване, тъй като с образуването на делото срещу него, му се отнема допускът до класифицирана информация и той не може да изпълнява длъжността си в ДАНС.

ВСС направи жест към председателя на градския съд, като й даде възможност да се яви и да бъде изслушана, но тя не прие поканата, а прати становище до ВСС. Какво пише в него остана неясно, но според неофициална информация тя поддържа тезата, че е спазила закона. Член на ВСС разказа, че не е описала конкретни случаи, като се позовала на Закона за класифицираната информация. След дълги дебати Янева беше отстранена.

До разкритията за незаконни СРС-та се стига след планова проверка на прокуратурата в дирекция „Сигурност“ на МВР, започнала през ноември 2014 г., обясни главният прокурор. Проверявала се е дейността на дирекцията като заявител на СРС. Тогава са констатирани престъпления и докладът е изпратен на Софийската градска прокуратура, която е образувала досъдебно производство за противозаконни СРС-та срещу неизвестни извършители от МВР и ДАНС и срещу неизвестен магистрат. От това производство по-късно са обособени разследванията за двете разработки – „Таласъми“ и „Червей“. „Таласъми“ е била срещу служител на МВР. От ДАТО сигнализирали, че част от телефонните номера на този служител на МВР, които се подслушват, се ползват от негови близки и роднини, т.е. СРС-тата се прилагат незаконосъобразно. Въпреки това подслушването пак е разрешено. Цацаров каза, че е ясно от кого, но не спомена имена.

„Червей“ пък е започнала, за да се търсят служители, които незаконно влизат в информационните масиви на МВР и манипулират информацията там. „Повод за разработката обаче са били три анонимни документа, създадени, за да има повод за това дело“, каза Цацаров. Във връзка с това е имало 4 искания и 4 разпореждания за използване на СРС. Цацаров беше категоричен, че Костадинов не е открил „Червей“ по своя инициатива. „Търсим лицето или лицата по чието внушение или незаконосъобразно нареждане е станало това“, допълни той.

Според прокуратурата проблем е не само срокът за СРС, но и абсолютната идентичност на мотивите, с които се иска продължаването им. „Възможно ли е обект на СРС да бъде централният полицейски регистър и спрямо него да се прилага включително и белязване с химически средства?“, риторично попита главният прокурор.

Малко повече светлина в тайнственото разследване беше хвърлена по време на вътрешната комисия в парламента вчера, където се яви бившият началник на бургаската полиция Милен Димитров. Той разказа, че служители на ДАНС са ходили в областната дирекция на МВР в Бургас под прикритие. През есента на 2013 г. Димитров получил обаждане от тогавашния вътрешен министър Цветлин Йовчев, който му обяснил, че „Вътрешна сигурност“ правят операция и трябва да им се осигури секретен достъп до сървърите на дирекцията. След като дал заповедта, Йовчев го свързал с Тодор Костадинов, който поискал операцията да е в пълна секретност. Затова се взело решение тя да се провежда през нощта.

Димитров разказа как двама служители от ДАНС дошли в Бургас, той ги взел от бензиностанция и ги закарал в дирекцията. Осигурен им бил достъп до сървърите, като двамата помолили да бъдат оставени сами. Посещенията продължили няколко месеца. При командировка Димитров се видял с главния секретар на МВР Светлозар Лазаров и му разказал какво се случва. Лазаров отговорил, че не знае нищо, но щом като министърът му е наредил, трябва да изпълнява. Малко по-късно двамата служители на ДАНС поискали достъп и до сървъра в районно управление в Бургас и такъв им бил осигурен. По думите на Димитров след всяко посещение сървърите отказвали да работят и трябвало да ги рестартират многократно. През април м.г. той се срещнал с Костадинов. „Казах му, че имам чувството, че се върши нещо незаконно, защото 4-5 месеца нямам нито един документ. Казах му, че вече ще отказвам достъп“, обясни бившият полицай. Костадинов много се притеснил, уверил го, че всичко се случва със знанието на министъра и обещал да му изпрати писмо за следващото посещение. То обаче станало същата нощ, а писмо така и не било изпратено.

Двама служители на дирекция „Вътрешна сигурност“ на МВР също бяха поканени на изслушването, но те заявиха, че вече са разпитвани и са подписали декларации да не разгласяват следствена тайна. Тогава от БСП казаха, че това е фарс и напуснаха заседанието.

Преди това 4-ма души от ДАНС, сред които началникът на дирекция „Технически операции“ Иван Бонев бяха изслушани на закрито заседание на комисията за контрол на СРС. Нито един от тях не пожела да говори. Всички се оправдаха с декларация за пазене на следствена тайна. 

Цацаров бе категоричен, че по нито една от двете разработки не са подслушвани протестиращи срещу кабинета „Орешарски“.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене