Пространството като прост странник представи Динко Ненов

IMG_7430

„Благодаря ви, че дойдохте! За мен вие сте големи простаци.“ Така провокативният творец се обърна към гостите на своята изложба в галерия „Артсалон“ в Перник и поясни, че за него думата „простак“ има положителен смисъл и означава, че човек е като бяло платно, което е готово да попие всичко.

IMG_7424

            Пространството като прост странник представи художникът Динко Ненов в своята изложба в галерия „Артсалон“ в Перник. Експозицията е озаглавена „Пространство и противовес“. Творецът представя нетрадиционна живопис, в която е вплел умело дърво и хартия, за да подсили идеята си. В творбите му времето и пространството пътуват уж без цел и посока от древността до наши дни, в различни измерения, за да покажат, че в природата всичко се върти в нескончаем кръговрат. Древните руни и символи предават информация на днешните обитатели на планетата земя и трябва само да умеем да ги разчетем, за да предадем тази информация и след нас, смята авторът. Човекът е направен от кал, в организма ни се съдържат всички елементи от Менделеевата таблица и в края ние отново отиваме в земята. Клонче от дърво, отчупено от вятъра, потъва в морето, което след това отново го изхвърля на брега. Ако разберем, че този кръговрат е в основата на съществуването, ще бъдем много по-внимателни към всичко, което ни заобикаля, поясни своята философия творецът.

            Динко Ненов си харесал галерия „Артсалон“ в Перник по време на предишни посещения в града и решил, че точно там иска да представи на публиката своите творби. Според него градът има много приятна атмосфера, хората са усмихнати и добронамерени. Интересно му е и характерното граовско чувство за хумор на хората тук. Той си пожела да има възможност да участва и в традиционния пленер по живопис „Артстудио Рударци“, който се организира всяка година през октомври в чест на Деня на Перник.

            „Благодаря ви, че ме уважихте! За мен вие сте големи простаци.“ С тези думи провокативният творец се обърна към гостите на своята изложба и веднага поясни, че за него думата „простак“ има положителен смисъл. Простак е човек, който е отворен за всичко, което го заобикаля – като гъба, готова да попие или като бяло платно, което всеки може да напълни с каквото иска съдържание.

            Директорът на галерия Перник Елена Темелкова представи художника пред публиката и му пожела това да бъде първата, но не и последна негова изложба в града.

            Началникът на отдел „Култура“ в Община Перник Славчо Чанев влезе в провокативния стил на художника и каза, че след като е представял свои творби в Париж, няма нищо по-логично да направи изложба и в Перник и след като е работил във Виена, най-нормалното е да получи възможността да твори и в Рударци.

            Сред гостите на изложбата бяха директорът на Дирекция  „Образование и култура“ в Община Перник Юлиана Евремова, много художници, приятели на твореца и почитатели на изобразителното изкуство в града.

            Динко Ненов е роден в гр. Смолян през 1960 година. Завършва СХУ за сценични кадри през 1979 г. и НХА – магистър “Н. Павлович” – София, специалност дизайн – порцелан и стъкло. Работи живопис, скулптура и монументални работи. От 1973 г. насам участва в множество изложби в страната и чужбина. Представял е свои творби в много регионални и национални изложби. Член е на Съюза на българските художници и групата на Пловдивските художници. Има много награди от различни изяви в страната и чужбина.

            Негови пластики и картини са притежание на галерии и частни колекции в Италия, Словакия, САЩ, Холандия, Германия, Норвегия, Австрия, Обединеното Кралство, Япония, Гърция, Турция, Дания, Франция, Унгария, Украйна, Русия, Сърбия, Молдова, Португалия, Испания, Аржентина, Швейцария, Лихтенщайн, Белгия, Полша, България. Участвал е в международни изложби в Италия, САЩ, Турция, Аржентина и др.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене