Мариус Куркински представя „Юбилей“ на благоевградска сцена

109142-iubilei

Шекспир по Чехов – може би това е най-смелото, но и най-точно описание на новия моноспектакъл на Мариус Куркински, в който застаряващ актьор си припомня монолозите от Шекспир, за да обясни живота си.

„Представлението отдавна е свършило…“ са първите думи от „Юбилей“. Така започва и Лебедовата песен на Чеховия герой – актьор на 68, който е проспал представлението си и е останал заключен в театъра със спомените, раните и белезите от тях. Предстои му да преживее отново 45-те години на сцена, в които се среща с изкуството и тази среща е опасна – защото може да се окаже, че, също като човешкия живот, изкуството е просто сън. Между гримьорните и декора, актьорът осъзнава собствената си саможертва в името на единственото, което обича – театъра. Чехов и Куркински ни изправят пред изпитанието на свободната воля и бремето сам да избереш на какво да отдадеш живота си.

Какъв е смисълът и какво ти остава след това отдаване?

Кое е било игра и кое – истина?

Трябва ли да се смирим и да приемем, че най-хубавото вече е отминало?

Смелото, дълбокото и искрено изпълнение на Мариус за равносметката, от която всички се плашим заради неизбежността и непоправимостта на отминалото време може да видите на 26 февруари от 19:00 часа в зала „Яворов“ в Благоевград.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене