Ангел Джамбазки: Българите в Украйна са демографският ни резерв

джамбазки

В момента в Украйна се води геополитическа война. Не става въпрос нито за сепаратисти, нито за опълченци, нито за демокрация. В тази война участват наши сънародници, за които не сме се сещали в последните 25 години. Това каза пред камерите на БНТ евродепутатът Ангел Джамбазки.

„Тези хора са демографския резерв на България и нейното бъдеще. Задължително е да се облекчи режима за издаване на разрешения за пребиваване на тези хора в България. Така направиха в Германия след разпада на СССР и си прибраха над 200 000 етнически германци. Същото стана и в Гърция. Трябва да дадем възможност на нашите сънародници дългосрочна перспектива да се заселят, да получават кредити по европейските фондове“, обясни Джамабазки.

„Държавата незабавно трябва да осигури хуманитарна помощ за бесарабските българи. За да им кажем елате, трябва да сме наясно колко точно души каним. Те могат да живеят в местата, където сега живеят по 2-3 баби и несоциализирани наши сънародници. Знаете колко много обезлюдени села има в България“, даде пример евродепутатът. /БЛИЦ

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене