България е на 106 място от 180 държави по свобода на печата

Jurnalisti-politilЖурналистите работят при все по-трудни условия в повечето страни по света и най-вече в кризисните региони на планетата. Това е извод от новия доклад, публикуван от международната правозащитна организация „Репортери без граници„, предаде ТАСС. Според текста, свободата на печата бележи през 2014 г. – „шокиращ спад“, по-специално заради действията на групировки като „Ислямска държава“ и нигерийските ислямисти от „Боко харам„, отбелязва Франс прес.

България е посочена на 106-о място в класацията, обхващаща 180 държави.

Основни пречки за медиите са „потискането и манипулациите в конфликтни региони катоУкрайна, Сирия, Ирак и палестинските територии„. „Ако в хода на тези войни надделеят пропагандата и цензурата, ще трябва по-решително да браним правата на журналистите“, цитират авторите на доклада говорителя на „Репортери без граници“ Михаел Редиске.

Сирия е на 177-о място по свобода на печата. Ирак е на 156-а позиция, Украйна – на 129-а,Израел – на 101-а. „Всички страни в конфликтите без изключение се опитват да „изключат“ независимите медии или да ги изполват за собствена пропаганда“, констатира „Репортери без граници“.

САЩ слизат от 46-о на 49-о място заради събитията в град Фъргюсън, обхванат от безредици след убийството на невъоръжен чернокож тинейджър от бял полицай. Правозащитниците изтъкват, че при отразяването на размириците е имало незаконни арести на журналисти.

„Главно заради властта на банковите структури“ е намаляла свободата на печата в Андора,Люксембург и Лихтенщайн, които губят точки и сега заемат съответно 32-о, 19-о и 27-о място в рейтинга.

На първа позиция остава Финландия, а Русия слиза надолу в класацията и от 148-о място преди година пада на 152-о, добавя ТАСС.

Източник: БТА

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене