Председателят на Районен съд-Гоце Делчев Мария Карагьозова номинирана за „Юрист на годината 2014″

мария карагьозова

Мария Карагьозова

Председателят на Районния съд в Гоце Делчев Мария Карагьозова е сред номинираните за високия приз „Юрист на годината 2014“ в обявения за осма поредна година конкурс на списание „Правен свят“.

Номинацията на съдия Карагьозова е предложена от съдиите и служителите на гоцеделчевския съд. В мотивите си до организаторите на конкурса те съобщават, че съдия Карагьозова е достойна за приза, тъй като тя от 2005 година управлява съдебната институция, която обслужва четири общини и над 72 000 жители на територията на Гоце Делчев, Хаджидимово, Гърмен и Сатовча.

Вече 10 години съдия Карагьозова утвърждава, отстоява и развива в своята работа и в работата на съда като цяло принципите на законност, откритост и прозрачност. Магистратите и служителите на Районния съд изтъкват още три групи дейности, реализирни под ръководството на Мария Карагьозова, които считат, че я правят достойна за номинацията.

Според тях благодарение на административния ръководител на съда в Гоце Делчев последователно в годините се осигурява и усъвършенства достъпът на гражданите до правосъдие чрез въвеждане на бързи и ефективни способи.

Не на последно място номиниралите съдия Карагьозова посочват и приноса й относно сътрудничеството с неправителствени организации по важви за правораздаването въпроси и създаване на добрата медийна политика в Районния съд.

Изтъкнати са още и основните приоритети и усилия на номинираната съдийка в осъществяването на превенция на младежката престъпност и приобщаване на младите хора от региона към принципите на правовата държава, за което на територията на съда и в училища в региона тя традиционно организира дискусии с ученици, родители и учители.

Съдия Мария Карагьозова е доктор по право, член е на Съвета по изпълнение на наказанията към министъра на правосъдието.

Тя бе отличена в конкурса на Община Благоевград и Посолството на Италия „Страхливият умира всеки ден, смелият само веднъж” в памет на италианския магистрат Джовани Фалконе през 2013 г.

„Посоченото ни дава основание да считаме, че номинацията на Мария Карагьозова като съдия и ръководител на Районния съд в Гоце Делчев е достойна и затова я предлагаме за участие в конкурса на списание „Правен свят“, пишат още в мотивите си съдиите и съдебните служители в Гоце Делчев до организаторите на конкурса.

Церемонията по връчването на наградите ще се състои на 18.и февруари в хотел „Шератон“ в София. Организаторите на конкурса уточняват, че и тази година ще бъдат връчени две награди „Юрист на „Правен свят” и награда на съдебните репортери от централните медии.

Наградените ще получат статуетка и диплом. Наградата на „Правен свят” ще бъде определена от специална комисия след публични номинации и гласуване на специалния „подсайт” ”Юрист на годината“.

За наградата е номиниран и окръжният прокурор на Благоевград Христо Георгиев. Той е предложен от Асоциацията на прокурорите в България.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене