Хотелиери запознаха Кристиан Вигенин с проблемите пред туризма в Банско

unnamed (1)Народният представител от Благоевградска област Кристиан Вигенин и председателят на БСП в Банско Костадин Дурчов се срещнаха с представители на хотелиерския бизнес в града. На срещата бяха представени актуалните проблеми, пред които е изправен туристическият бранш в курорта.

 

Местният бизнес акцентира върху липсата на цялостна стратегия за развитието на туризма в региона, като изцяло липсва концепция за летния планински туризъм – въпрос, който има както силно социално измерение за запазване на целогодишна заетост, така и сериозен икономически ефект за повишаване на приходите в местния и централния бюджет. Участниците в срещата поставиха въпроси като нелоялната конкуренция, ролята на монополите, абсурдни бюрократични изисквания в различни закони, които създават излишни затруднения, липсата на достатъчен контрол от страна на отговорните институции и т.н. Не беше подмината и темата за опазването на околната среда и чистотата на въздуха през зимния сезон. Относно строежа на втори кабинков лифт, бизнесът в Банско изрази подкрепа, при условие, че процедурата е прозрачна и изпълнена според всички изисквания, а пред инвеститора се поставят определени ограничения и се осъществява контрол върху цените.unnamed

 

Сред основните теми бе и отлива на чужди туристи спрямо предишни сезони, особено що се отнася до руснаци и украинци. Кристиан Вигенин обясни пред представителите на туристическия бранш стъпките, предприети от него като министър, за привличане на повече чуждестранни туристи. Сред основните мерки е било възстановяването на българското консулство в Екатеринбург, Русия, подобряване на консулското обслужване, издаването на двукратни и многократни визи за руски, украински и беларуски туристи. По инициатива на Вигенин в края на миналата година са въведени облекчения и за турски туристи, които от тази година проявяват засилен интерес към зимния туризъм в България.  Г-н Вигенин заяви още, че като народен представител от региона ще търси единодействие с останалите местни депутати в подкрепа на развитието на туризма в Банско и областта.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене