Гастарбайтер от Плетена се прибра от Испания заради свлачището над къщата му

2110340237
Семейството на Руси Къдрев от Плетена е сред първите евакуирани в старото училище в сатовчанското село заради опасността активирало се свлачище да затрупа къщата им и тях самите.

В старото училище са създадени нормални условия за настаненото семейство, сподели кметът на Плетена Румен Арнаудов, който не изключи с така продължаващите валежи да се наложи да бъдат евакуирани и други фамилии.

Един от обитателите на опасните къщи вече е в Якоруда, други хора пък се подслоняват временно при роднини и близки.

За евакуацията на застрашените семейства е издадена официална заповед от кмета на община Сатовча Арбен Мименов.

Гастербайтерът в Испания Ахмед Шекиров също се е прибрал в родното село заради опасното свлачище. Местните хора в Плетена коментират, че именно къщата на Шекиров подпира свлачището на този етап. Тя била много устойчива, със здрави бетонови основи, което спасява за момента срутването.

Има опасност при евентуално свличане на земните маси да бъде откъснат главният път и селото да бъде разделено на две. Запознати коментираха, че голямото количество подпочвени води и поройните дъждове са причинили активирането на свлачището в Плетена.

Областният управител Бисер Михайлов, който заедно със заместника си Асим Адемов следи ситуацията в Сатовчанско, се ангажира да лобира пред министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова  за по-бързото отпускане на финансови средства от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане.

Най-малко 1 000 000 лева ще са необходими за укрепване на опасните участъци и за възстановяване на щетите от проливните дъждове, които продължават и в момента.

infomreja.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене