В Перу откриха гробница на хирург от времето преди инките

Археолози са открили гробница на хирург от времето преди инките в храм в северната част на Перу, предаде Франс прес.

Находката датира отпреди хиляда години.

„Успяхме да открием гробница на повече от хиляда години на важна личност, която е изпълнявала функцията на хирург в сиканската култура“, каза археологът Карлос Елера.

„Въпросното лице е било специалист по трепанация на черепа и хирургическите му инструменти са били предназначени за всичко, свързано с човешката черепна хирургия“, допълва Елера, директор на Националния музей на сиканската култура. Последната, известна още като културата на Ламбайеке, възниква около 700-750 г. сл. Хр. и просъществува до 1375 г.

В предколумбово Перу трепанацията е била обичайна практика за премахване на синини или отстраняване на счупени черепни кости, вероятно по време на битки.

Погребението включва златна маска, голям бронзов нагръдник и други предмети, които свидетелстват за статута на погребения, намерен от археолозите в седнало положение с кръстосани крака.

„В северната част на Перу е необичайно да се срещат такъв тип важни особи“, отбелязва Карлос Елера.

Сред хирургическите инструменти са намерени туми – ножове с полукръгли остриета, ножове с дървени дръжки, шила, игли. Археолозите са открили и парчета кора от неидентифицирано дърво, които е възможно да са били използвани като болкоуспокояващо.

„Сравняваме инструментите на един съвременен хирург с тези предмети, за да видим какви прилики има между тях“, допълва специалистът.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене