Цигани, окупирали апартамент, от 3 години живеят без вода!

На вниманието на Община Благоевград!

Цигани, окупирали апартамент, от 3 години живеят без вода!

Cigani_apartament-4

Получихме писмо от разтревожени съседи от блок на ул. Броди № 34, вх А на благоевградския квартал Струмско. В писмото си те описват своите притеснения и търсят нашето съдействие.

Здравейте, Топ Преса
Обръщаме се към вас защото знаем, че когато вие публикувате нещо институциите започват да работят. Когато нещо не е наред благодарение на вас нещата бързо се оправят. За което искрено ви благодарим, че най после има и такава медия на която човек да може да разчита.
Нашият проблем е такъв: В квартал Струмско на ул. Броди № 34, вх А в един апартамент живеят няколко семейства от цигански произход. Не сме расисти и нямаме нещо против това че са цигани. Но държим на това всичко да е изрядно и законно. Тези хора които живеят там не се знае колко на брой са, постоянно някой влиза и излиза. От 3 години нямат вода. Ходят някъде над главен път Е-79 и пълнят туби. От апартамента се носи ужасна миризма. За бога, та тези хора цепят дърва в апартамента си… “Апартамента си” e силно казано, защото той не е техен. Преди години там живееше един дядо на име Иван. След смъртта на съпругата му при него се премести да живее най-старата циганка… А по- късно като намериха и дядо Иван мъртъв в апартамента започнаха да се нанасят и други цигани.

Моля проверете нашия сигнал, благодарим ви от сърце!

Веднага след като получихме сигнала изпратихме човек на топ Преса за да провери случая.
Открихме домоуправителя на входа, след разговора ни с него установихме, че и той от години прави опити да разбере какво се случва със собствеността на апартамента. И благодарение на това, че сега тече надпревара за подаване на документи за безплатното саниране домоуправителя поискал документ на собственост, за да запише данните. Те му представили нотариален акт на апартамента, но там като собственик все още си се води покойния дядо Иван. Домоуправителя поискал от ромите друг документ за собственост, а старата циганка му казала: “Ееее ай са, кат’ чели не знаете, че живеех с Иван”. Тя наистина е живяла с дядото след смъртта на съпругата му, но не е подписвал брак с ромката, следователно без брак няма и наследство.
Пребиваването на ромите в апартамента е незаконно, а защо институциите си затварят очите ние можем само да гадаем. Или защото са цигани, а ние трябва да сме толерантни към тях. Смее ли някой да каже нещо, нали веднага ще се появат защитни организации, веднага ще поиска някои да ги интегрира… Много по-лесно е да бъде изгонена българка с малко дете от общинско жилище за две неплатени сметки от колкото десетина незаконно само настанили се цигани. Това разбера се е друга тема… Да се върнем отново на ул. Броди № 34, вх А… Съседите преди време са пускали жалба в общината, но резултат нямало… Готови са да направят подписка с искането да бъдат принудително изведени от апартамента, ако не започнат да живеят по цивилизовано. Нямат вода. Миризмата, която се носи от апартамента им е ужасна, а от там и по всички етажи.
Разделяме се с домоуправителя и на излизане от входа срещаме жена, с пазарски чанти и й помагаме с входната врата, която се затваря сама с пружина. Отваряме й вратата и я молим за коментар. Тя се съгласява да разкаже за съседите роми, но с молбата да не споменаваме името й. Сядаме на пейката пред входа, срещу терасата на незаконно само настанилите се цигани. Събеседничката ни потвърждава всичко казано от домоуправителя и написаното в писмото от нашите читатели. Тя допълва, че когато изпращат гости, обикновено се изпращали по половин час и вдигали много шум по стълбището… Това дразнело всички, стигало се е дори и до саморазправи. Ние се страхуваме,че може да плъзне някоя епидемия. Не може десет човека да живеят без вода…

Сдобихме се и със снимка направена с мобилен телефон на едно от момичетата, което носи вода в туби.

Ciganka_nosi_voda

Ние, като медия не вземаме ничия страна, желанието на хората обаче е апартамента да бъде проверен. Да е ясно кой е собственика, след смъртна на дядо Иван и държат да се знае, че нямат нищо против ромите във входа, ако те са изрядни и не пречат на останалите обитатели във входа.

Още горещи теми – в печатното издание на Топ Преса!

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене