ЖП-прелезът край Кресна е потенциален убиец

жп. спирка 2110197757

Два поредни инцидента стават на неохраняемия жп прелез на пътя, свързващ село Стара Кресна с главен път Е-79. Като по чудо при инцидентите няма жертви .Прелезът на Стара Кресна на жп линията София-Кулата, е само със светлинна сигна­лизация, бариера няма. След произшествията, частично е премахната растителността между пътя и жп линията, за да има малко по-добра види­мост за шофьорите.

Местните хора настояват на прелеза да бъде поставе­на бариера. Такава е имало преди , но прелезопазачите били освободени, а бариерата премахната и заменена със звукова и светлинна сигнали­зация.

В общината започва да се събира подписка за по-сигурното обезопасяване на пътя. Декларация по проблема под­готвя и Общинският съвет.

Внася се и молба в Минис­терството на транспорта, да се обезопаси прелеза ,който застрашава живота и сигур­ността на гражданите.

Тогавашният служебен ми­нистър Николина Ангелкова, вместо да се заеме със случая постъпва като Пилат Понтий­ски и си измива ръцете с аргументите, че и в дават случая на 18.07.2014 г. и 22.09.2014 г., в които са се реализирали железопътните произшествия на този прелез, виновници са водачите на пътни превозни средства. Те са допуснали нарушение, като са преми­нали през прелеза, въпреки задействаната и работеща светлинна и звукова сигнали­зация, предупреждаваща за приближаване на влак и въ­преки подаваните сигнали от локомотива.

Показателен е и факта, каз­ва тя, че при втория случай лекият автомобил е ударил странично локомотива.

Във връзка с възникнало­то напрежение от местната общественост, свързано с възникналите произшествия, Национална компания „Желе­зопътна инфраструк­тура“ (НКЖИ) е назна­чила комисия, чието основно решение е да се пресъоръжи пре­леза от автоматична прелезна сигнализа­ция на автоматична бариера. Решението на коми­сията е: „Да се извърши частична корекция на пътното платно от двете страни на прелеза с цел осигу­ряване на място за монтаж на бариерни­те механизми и подо­бряване на обзора”, като осигуряването на тази корекция е за­дължение на община Кресна.

За ускоряване на изпълне­нието на тази точка от прото­кола се проведоха срещи в ДП „НКЖИ” с кмета на община Кресна, който се ангажира в кратки срокове да извърши корекция на пътното платно.

Веднага след коригиране на пътното платно, ДП „НКЖИ” ще изпълни своите задъл­жения, свързани с монтаж на бариерни механизми, из­местване на пътните датчици за задействане на прелезното устройство и въвеждане на автоматичната бариера в екс­плоатация.

За осигуряване на допълни­телна видимост, ДП „НКЖИ” ще разруши сградата на би­вшата прелезопазачница, за което вече има стартирала процедура.

Местните хора обаче казват, че много често светлинните сигнализации на прелеза не работят и липсата на бариера е допълнителна предпоставка за тежки произшествия.

Жителите на общината ис­кат час по-скоро да се вземат спешни мерки за предотвра­тяване на така създадената ситуация. Един човешки жи­вот е много по- скъп от пари­те нужни за обезопасяването на прелеза, казват те. Ако бариера не бъде поставена скоро, местните се заканват да блокират железопътната линия.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене