ВИДЕО: В Гоце Делчев тържествено отбелязаха 143 години от рождението на своя патрон


Стотици граждани на Гоце Делчев, днес в 12 ч., се събраха на централния площад пред паметника на патронът на града, за да отдадат заслужена почит на войводата Гоце Делчев във връзка със 143 години от смъртта на революционера. Възпоменателното тържество започна с националния химн на Р. Българаия.

Припомнена бе биографията и революционното дело на великия борец за свобода. В знак на признателност към паметта на героя, цветя и венци пред паметникът на Гоце Делчев положиха кмета на общината Гоце Делчев, Владимир Москов заедно с неговия заместник Валери Сарандев, н.в.п., Неврокопски митрополит Серафим, представители на всички партийни организации в града, учебни заведения, неправителствени организации и много граждани. Георги (Гоце) Николов Делчев е един от най-значимите български революционери, водач и идеолог на Вътрешната македоно-одринска революционна организация. Загива на 4–ти май 1903 година, на път за конгреса на Серския революционен окръг, смъртоносно прострелян в сраженията при село Баница.

От 1950 г. с решение на тогавашния Министерски съвет на НРБ, старият град Неврокоп е преименуван на Гоце Делчев. От тогава е и традицията, неврокопчани да отдават заслужена почит на своя патрон във връзка със забележителни дати от неговият живот .

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене