СЛЕД АКЦИЯТА РЕСПЕКТ! Държавата плаща 50 000 евро на близките на Чората

62133-632x358

Правителството ще изпълни решенията на Европейския съд по правата на човека по делото на близките на загиналия Ангел Димитров – Чората срещу България и ще им изплати 50 000 евро за неимуществени вреди. Съдебният процес е заради нарушено право на живот и на забраната за нечовешко и унизително отношение. Делото се отнася до смъртта на заподозрения в наркотрафик и сводничество благоевградчанин Ангел Димитров, настъпила по време на полицейска операция на 10 ноември 2005 г. Жалбоподателите – родителите на Димитров, синът му и жената, с която е живеел на съпружески начала, твърдят, че той е пребит до смърт от полицейски служители.

През юни 2011 г. полицаите са оправдани от ВКС, който приема, че Димитров е починал в резултат на асфикция. Според Европейския съд за правата на човека е безспорно, че Димитров е починал, докато е бил изцяло под контрола на петимата полицаи – участници в операцията срещу него.

Съдът счита, че отговорността на държавата не се ограничава само до случаи, в които са налице достатъчно доказателства, че използваната от полицаи сила е довела до смъртта на дадено лице, а и когато не са взети всички възможни предпазни мерки при избора на средства и методи, за да се избегнат или поне да се минимизират случаите на причинена смърт. С оглед констатациите и на Софийския военен съд, и Военно-апелативния съд, европейските магистрати заключават, че нараняванията на Димитров са били причинени в резултат на сила, която не е била необходима за неговото задържане. Съдът в Страсбург намира за неефективно по редица причини и вътрешното разследване на МВР по случая.

На жалбоподателите е присъдено общо обезщетение за неимуществени вреди в размер на 50 000 евро. Ще се платят още 17 000 лв. на трима от тях за направените разходи и разноски в производството пред националните съдилища, както и 5000 евро и 818 лв. – за разходи и разноски в производството пред ЕСПЧ./standartnews.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене