Без категория

Безценни икони изчезват мистериозно от храма „Св. Николай”, следите водят към имението на братя Галеви в Ресилово

паликарски

Две безценни икони – на Св. Пророк Илия и Св. Йоан Златоуст със Св. Йоан Рилски Чудотворец, са изчезнали мистериозно от дупнишката църква „Св. Николай“ заедно с още 39 икони, намиращи се на най-горния ред на иконостаса, алармират дупнишки свещеници.

Иконите са били с височина над 1 метър и около 70-80 см широки. На едната от тях Св. Пророк Илия бил изографисан с врана, държаща в човката си хляб. На втората икона двамата светии са в цял ръст и тя е единствената в България, доказваща, че Гръцката православна църква признава Св. Йоан Рилски за светец и го поставя по достойнство наравно със Св. Йоан Златоуст.

Не е ясно кога точно през последните години са изчезнали двете икони, но историята им е доста любопитна.

През далечната 1985 г. председателят на храма свещеноиконом Анани Терзийски ги поверява на тогавашния касиер, певец и домакин на църквата Благой Стоянов. Терзийски въвежда Стоянов в Светия олтар, показва му двете икони и го заклева да ги пази като очите си, защото са най-ценното нещо в църквата. По онова време Стоянов живее в къща близо до храма и до 1987 г. иконите са на място и непокътнати. След кончината на Анани Терзийски председател на храма става свещеник Ивайло Ханджийски, по негово време изчезват 39 икони. Въпреки че полицията е информирана, крадците така и не са намерени.

След кражбата всички останали икони, намиращи се на първия ред на иконостаса и в олтара, са пренесени в чували в параклиса „Св. Мина“, намиращ се в балконната част на църквата „Св. Георги“. Иконите са пренесени лично от свещеник Ивайло Ханджийски и касиера на храма Захари Захариев. По свидетелство на свещеник Ханджийски в чувалите имало 26 икони, а сред тях били и двете на Св. Пророк Илия и Св. Йоан Златоуст. През 2002 г. за председател на храма „Св. Георги“ е назначен отец Георги Паликарски, който сега е архиерейски наместник на Дупнишка духовна околия.

Двете икони изчезват след 2002 г. По свидетелство на бившия олтарен клисар на храма „Св. Георги“ Стоян Кадийски заедно с тях от камбанарията на храма са задигнати повече от 15 икони, изографисани на дърво.

Двете кражби са обстойно описани в писмо до Българския патриарх Неофит още през август миналата година. Техен „летописец“ е отец Благой Стоянов, който охранявал уникалните икони през 1985-1987 г.   и по-късно става председател на храма „Покров Богородичен“.  Повод да ги извади на показ едва преди няколко месеца е убеждението му, че срещу него се води жестока клеветническа кампания от отец Паликарски и доскоро най-върлите му опоненти Ханджийски и Кадийски, които Паликарски успял по някакъв начин да привлече на своя страна и сега му били първи приятели.

Генералната цел на Паликарски била да предложи Ивайло Ханджийски за председател на храма „Покров Богородичен“, въпреки че отецът е второбрачен, което е голям църковен грях – с първата си жена Кирилка Ханджийска той се развел през 1990 г., а с втората – Нора Никова Янева, разтрогнал брака си през 1999 г.

Това писмо, в което са визирани още редица финансови нарушения и прикрити ревизии, е входирано в Софийска митрополия под номер 1359/28.08.2013 г. и е едно от многото, които Благой Стоянов и колегата му Методи Кръстев изпращат непрекъснато от 2002 г. – първо до бившия патриарх Максим, а сега вече до наследника му Неофит. За изминалите 11 години не са получили нито един отговор.

През 2007 г. заедно с още двама свои колеги – Георги Николов и Йоан Хаджийски, поп Благой и поп Методи посочиха отново в писма до синода и Дирекция „Вероизповедания“ към МС разкрити от тях злоупотреби на отец Паликарски и неговата касиерка Йорданка Димитрова. Те обвиниха Паликарски и в редица скъпи и екзотични придобивки – като например маймунката, която щерка му разхождала из Дупница. Тези обвинения бяха отхвърлени от отец Паликарски на специална пресконференция, в която той обясни, че отците го нападали, понеже  той затегнал дисциплината сред тях и ги накарал да свалят дънките и червените     обувки под расата, както и златни гривни от китките.

Междувременно в Дупница усилено се говори, че в имението на изчезналите братя Галеви в Ресилово има доста оригинални икони, които преди години били в храма „Св. Георги“, и не било изключено  там да са и двете изчезнали от храма „Св. Николай“ – на Св. Илия и Св. Йоан Златоуст със Св. Йоан Рилски Чудотворец. Една от оригиналните и също толкова ценни икони, която красяла имението на двамата бандити Ангел Христов и Пламен Галев, била икона на Свети Георги Победоносец, другата – реплика на една от най-старите християнски икони на Свети Архангел Михаил, рисувана в средата на 19 век, която била точно копие на синайската икона с образа на Христовия воин.

Твърденията на дупничани, неподплатени с изследвания, са, че същите две икони, които официално още са в храма „Св. Георги“, всъщност може да се окажат копия, рисувани от студенти в Търновския университет. Галеви били заграбили и ценни мозайки. Дупничани питат има ли някаква роля в тази мистерия поп Георги Паликарски, който през 2009 г. отслужи молебен за здравето им.

Свещеник Методи, който се прочу с показанията си в съдебна зала как братята влизали въоръжени в храма, а гардовете им безцеремонно изхвърляли хората оттам, единствен опитал да вдигне глас срещу неумелите копия в храма „Св. Георги“, но бил незабавно отстранен  от Дупница и пратен в най-безлюдните села в района.

За да потвърди автентичността на сигналите си до Св. синод и патриарх Неофит, вчера се свързахме с отец Благой Галчов Стоянов. Това не са единствените ми писма, но в момента не искам да притеснявам патриарх Неофит, който напоследък имаше много избори и още му предстоят, затова ще изчакам още един месец Негово Светейшество да се запознае с тях и ако пак не получа отговор, тогава ще им дам гласност, обеща отец Благой.

Вестник „Струма“

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене