Експерти: Безплатното саниране може да доведе до корупция

саниране

Арх. Гълъбов: След КТБ не ни трябва още 1 млрд. ла.. който да изтече

„Програмата за саниране на блоковете с 1 млрд. лв. държавни пари може да е из­точник на огромна корупция и да доведе до завишаване на цените на строителни ра­боти“. Това каза заместник- председателят на Камарата на архитектите в България на пресконференция в БТА. От­делно от това той обясни, че в обществените поръчки е зададено да се извършва проектиране и строителс­твото в едно. Архитектът обаче смята, че те твърдо трябва да бъдат разделени. Разделянето на строителс­твото от проектирането е по- евтино, това показва и све­товната практика, каза той.

Арх. Гълъбов изрази и още едно несъгласие, свър­зано с това, че отново се въ­вежда терминът „най-ниска цена“. „Това не работи и в Европа. Съществуващите методи за обществени по­ръчки създават корупционни схеми. Обществото няма ин­терес от най-евтиното, а от умен закон“, смята той. Спо­ред него на запад се об­яснява много подробно как ще се прави обектът, след което строителят може да даде оферта за обекта и съответно и цената му. „Дъ­ржим и на публичност относ­но договорите, в много об­щини едни и същи архитек­ти правят всички публични поръчки. Трябва да спрат корупционните практики, след КТБ не ни трябва още 1 млрд. лв., който да изтече“, категоричен бе арх. Гълъбов.

Според Минчо Бенов, координатор на неправи­телствената организация коалиция „Достоен дом“, и Драгомир Цанев – заместник-директор на „ЕнЕфект“, в програма за саниране на панелните блокове трябва да се привлекат и частни ин­вестиции, вместо държавата да осигурява 100 процента от парите. „Трябва да сме много внимателни към качество­то на услуги­те“, каза Ца­нов и посочи, че е възможно при лоша качество на поставяне на топлоизола­цията на сгра­дите да се стигне до ло­ши хигиенни условия в жи­лищата и поява на мухъл.

Минчо Бенов изтъкна, че се предвижда финансиране на дейности, които са минимално изискуеми, а в мини­мален срок изискванията ще бъдат завишени и тези стан­дарти ще бъдат неизпълни­ми. Според него принципът „първи по ред, първо по пра­во“ е заложен в достъпа до финансиране за саниране. Тоест тези, които първи си подадат заявленията, първи ще получат финансиране. По думите му обаче би могло да се приоритетизира финанси­рането на най-старите сгра­ди там, където има концен­трация на собственици с по- ниски доходи или където се разхищава най-много ене­ргия.

Николай Маринков – гла­вен секретар на Българска­та асансьорна организация, пък коментира, че асансьо­рите в страната са 120 хил­яди, повечето на 35-40 го­дини, и много от тях са в критично състояние. „Има и аса­нсьори на по 80-90 години“, подчерта той. „Асансьорите са най-използваното пре­возно средство в света“, твърди Николай Маринков.

От асоциацията искат пълно обследване на аса­нсьорите в страната, и то с участие на чужди експерти. „Програмата за саниране трябва да бъде за благоус­тройство на целите сгради, което да включва и подмяна на асансьорите, на терито­рията около сградите на зелните площи“, допълни Ма­ринков. „Основните предиз­викателства пред програма­та за саниране са качество­то на строителните работи и ангажиране на собственици­те с опазване на обновени­те вече сгради“, смята Мин­чо Бенов от „Хабитат Бълга­рия“.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене